Een HDMI-kabel kopen. Het is niet moeilijk, maar is die duurdere kabel nu echt beter dan die goedkopere? Wij zochten het voor je uit.
Wie een nieuwe monitor of televisie koopt, moet er vaak ook een HDMI-kabel bij nemen. Die kost tussen 5 en 250 euro. Betekent dat grote verschil in prijs ook een verschil in kwaliteit?
Bij de aankoop van een scherm is de verbindingskabel vaak optioneel. De keuze is groot, maar in veel gevallen zal de verkoper in kwestie een duurdere kabel aanraden voor een betere beeld- of geluidskwaliteit. Gaat die vlieger ook op voor HDMI-kabels?
Digitaal signaal
HDMI is een van de nieuwere standaarden die, net zoals DVI, gebruikmaakt van een digitale aansluiting. In tegenstelling tot analoge kabels als S-video, Component en coax is het digitale signaal niet afhankelijk van de kwaliteit van de kabel. Dat signaal is namelijk niet onderhevig aan storingen of interferenties van andere toestellen.
Zolang er genoeg data zijn voor de ontvanger om beeld en klank te vormen, is er resultaat zichtbaar. Is er niet genoeg informatie, dan krijg je gewoon niets te zien. Het maakt met andere woorden niet uit of je nu een HDMI-kabel van 150 euro kiest of een van 5 euro: het eindresultaat is steeds hetzelfde.
Vergelijk het met het bekijken van een YouTubefilmpje op een bekabeld netwerk. Het is niet omdat je een betere ethernetkabel hebt dat de video’s mooier op het scherm verschijnen.
Kwaliteitsverschillen
Hoewel elke HDMI-kabel dezelfde kwaliteit geeft, raden we je toch af om er één lukraak uit het rek te nemen. HDMI heeft namelijk al enkele aanpassingen achter de rug, telkens met een hoop verbeteringen.
Intussen zitten we aan HDMI-versie 2.1. Die biedt ondersteuning voor 3D-video, 4K- en 8K-resolutie (ongeveer 4.000 bij 2.000 pixels) met een hogere resolutie, ethernetkanalen en audio in beide richtingen. Bovendien kan je met 2.1 ook Dolby Atmos afspelen. Wie vandaag een HDMI-kabel met 8K-ondersteuning zoekt, betaalt iets meer dan honderd euro voor een normale lengte.
Die zijn niet slecht, maar ze ondersteunen een lagere bandbreedte en hebben minder functies, wat vooral in de toekomst problemen zou kunnen opleveren.
Het belangrijkste aspect van een HDMI-kabel is de snelheid van het signaal. Een gecertificeerde HDMI 2.1-kabel moet minimaal een capaciteit van 10,2 Gbit/s kunnen verwerken. Topkabels met hoge prijskaartjes kunnen soms tot 48 Gbit/s gaan, maar aan die overtollige snelheid heb je niets. Laat je daar dus zeker niet door misleiden.
Wel belangrijk zijn de kabelstijfheid en de dikte. Duurdere kabels zijn meestal dikker en veel stijver, waardoor ze minder flexibel zijn. Heb je dus een wendbare kabel nodig, grijp dan naar de goedkopere, dunnere exemplaren.
Afstand is belangrijk
Nog een belangrijk aspect bij de keuze van een HDMI-kabel is de connectorsterkte. HDMI-connectors kunnen snel stuk gaan wanneer je te veel kracht gebruikt. Ben je iemand die regelmatig zijn kabels uittrekt om ze in een ander toestel te steken, dan raden we een duurdere kabel aan. Die aansluitingen zijn vaak een stuk steviger.
Maar eigenlijk is er slechts één belangrijke reden waarom je een duurdere kabel zou moeten kopen: de te overbruggen afstand. Hoe groter de afstand, hoe lager de uiteindelijke doorvoersnelheid. De commissie die HDMI-kabels evalueert, raadt zelfs aan om bij lengtes van meer dan tien meter een versterker aan te kopen.
Hoogwaardige kabels kunnen zonder versterker tot 20 meter of zelfs meer gaan, maar ze kosten wel minstens 200 euro.
Kortom
Een dure HDMI-kabel heeft totaal geen nut, tenzij je afstanden van meer dan tien meter moet overbruggen. Omdat de doorvoersnelheid vooral meespeelt bij die grotere afstanden, is de kabelkwaliteit hier iets belangrijker.
Heb je echter je monitor of tv dicht bij je bron staan, dan is er geen enkele reden waarom je een duurder model zou nemen. Let er wel op dat je een kabel neemt met de HDMI 2.1-specificatie, want zo vermijd je dat je binnen een jaar opnieuw naar de winkel moet voor een recenter model.