Software of hardware encoder?

Live streamen over het internet? Met een eenvoudige encoder kun je live op internet streamen. Het maakt niet uit waar jij je bevindt. Als er een redelijke internetverbinding is, kan er een live stream worden gestart.

Live streamen is populair. In 2018 keken mensen gemiddeld meer dan een uur per dag naar online video. In 2014 was dit nog slechts 30 minuten. Vooral video-consumptie op mobiel neemt hard toe en is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Er is daarnaast behoefte aan authentieke content. Dit kan met live streaming. Aanbieders als YouTube, Facebook, Twitch, Streampartner, Jet-Stream en Streamone zorgen ervoor dat videosignalen op hun sites aangeboden worden. Is er een beperkte internetverbinding op locatie? Dat is geen probleem, want ieder aantal kijkers kan dankzij live streaming bediend worden.

De toepassingen zijn eindeloos: van live productpresentaties tot scholen die een belangrijke avond willen streamen. Van live streamen van games tot kerkdiensten. Visual radio, concerten, gemeenteraads vergaderingen, een presentatie op een beurs: verzin het maar.

Om te live streamen heb je een encoder nodig. Er zijn twee soorten encoders, namelijk software encoders en hardware encoders. Maar wat zijn de verschillen? En wat is de beste keuze?

Wat is een software encoder?

Een software encoder is een applicatie die op een pc draait. Een videobron en een audiobron sturen signalen naar een computer met een video capture device. De software leest de input en publiceert vervolgens een stream op het internet. Software encoders worden ook wel live stream encoding software genoemd.

Wat is een hardware encoder?

Een hardware encoder neemt een feed van jouw camera en audiobronnen of jouw videomixer en is direct verbonden met het internet.

Wat is beter?

Er is geen beste oplossing. Werk je met een kleiner team? Wil je regelmatig live streamen? Als je beide vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan kan het slim zijn om voor een hardware encoder te kiezen. Laat de apparatuur verbonden met de hardware encoder, waardoor je sneller kunt live streamen. In het geval van een software encoder moet je iedere keer opnieuw een stream activeren via de computer. Dit neemt iets meer tijd in beslag.