Video

HDMI kabelEen HDMI-kabel kopen. Het is niet moeilijk, maar is die duurdere kabel nu echt beter dan die goedkopere? Wij zochten het voor je uit.

Wie een nieuwe monitor of televisie koopt, moet er vaak ook een HDMI-kabel bij nemen. Die kost tussen 5 en 250 euro. Betekent dat grote verschil in prijs ook een verschil in kwaliteit?

Bij de aankoop van een scherm is de verbindingskabel vaak optioneel. De keuze is groot, maar in veel gevallen zal de verkoper in kwestie een duurdere kabel aanraden voor een betere beeld- of geluidskwaliteit. Gaat die vlieger ook op voor HDMI-kabels?

Digitaal signaal

HDMI is een van de nieuwere standaarden die, net zoals DVI, gebruikmaakt van een digitale aansluiting. In tegenstelling tot analoge kabels als S-video, Component en coax is het digitale signaal niet afhankelijk van de kwaliteit van de kabel. Dat signaal is namelijk niet onderhevig aan storingen of interferenties van andere toestellen.

 

Zolang er genoeg data zijn voor de ontvanger om beeld en klank te vormen, is er resultaat zichtbaar. Is er niet genoeg informatie, dan krijg je gewoon niets te zien. Het maakt met andere woorden niet uit of je nu een HDMI-kabel van 150 euro kiest of een van 5 euro: het eindresultaat is steeds hetzelfde.

Vergelijk het met het bekijken van een YouTubefilmpje op een bekabeld netwerk. Het is niet omdat je een betere ethernetkabel hebt dat de video’s mooier op het scherm verschijnen.

Kwaliteitsverschillen

Hoewel elke HDMI-kabel dezelfde kwaliteit geeft, raden we je toch af om er één lukraak uit het rek te nemen. HDMI heeft namelijk al enkele aanpassingen achter de rug, telkens met een hoop verbeteringen.

Intussen zitten we aan HDMI-versie 2.1. Die biedt ondersteuning voor 3D-video, 4K- en 8K-resolutie (ongeveer 4.000 bij 2.000 pixels) met een hogere resolutie, ethernetkanalen en audio in beide richtingen. Bovendien kan je met 2.1 ook Dolby Atmos afspelen. Wie vandaag een HDMI-kabel met 8K-ondersteuning zoekt, betaalt iets meer dan honderd euro voor een normale lengte.

Die zijn niet slecht, maar ze ondersteunen een lagere bandbreedte en hebben minder functies, wat vooral in de toekomst problemen zou kunnen opleveren.

Het belangrijkste aspect van een HDMI-kabel is de snelheid van het signaal. Een gecertificeerde HDMI 2.1-kabel moet minimaal een capaciteit van 10,2 Gbit/s kunnen verwerken. Topkabels met hoge prijskaartjes kunnen soms tot 48 Gbit/s gaan, maar aan die overtollige snelheid heb je niets. Laat je daar dus zeker niet door misleiden.

Wel belangrijk zijn de kabelstijfheid en de dikte. Duurdere kabels zijn meestal dikker en veel stijver, waardoor ze minder flexibel zijn. Heb je dus een wendbare kabel nodig, grijp dan naar de goedkopere, dunnere exemplaren.

Afstand is belangrijk

Nog een belangrijk aspect bij de keuze van een HDMI-kabel is de connectorsterkte. HDMI-connectors kunnen snel stuk gaan wanneer je te veel kracht gebruikt. Ben je iemand die regelmatig zijn kabels uittrekt om ze in een ander toestel te steken, dan raden we een duurdere kabel aan. Die aansluitingen zijn vaak een stuk steviger.

Maar eigenlijk is er slechts één belangrijke reden waarom je een duurdere kabel zou moeten kopen: de te overbruggen afstand. Hoe groter de afstand, hoe lager de uiteindelijke doorvoersnelheid. De commissie die HDMI-kabels evalueert, raadt zelfs aan om bij lengtes van meer dan tien meter een versterker aan te kopen.

Hoogwaardige kabels kunnen zonder versterker tot 20 meter of zelfs meer gaan, maar ze kosten wel minstens 200 euro.

Kortom

Een dure HDMI-kabel heeft totaal geen nut, tenzij je afstanden van meer dan tien meter moet overbruggen. Omdat de doorvoersnelheid vooral meespeelt bij die grotere afstanden, is de kabelkwaliteit hier iets belangrijker.

Heb je echter je monitor of tv dicht bij je bron staan, dan is er geen enkele reden waarom je een duurder model zou nemen. Let er wel op dat je een kabel neemt met de HDMI 2.1-specificatie, want zo vermijd je dat je binnen een jaar opnieuw naar de winkel moet voor een recenter model.

 

Je kent het wel, je hebt mooie video’s en foto’s gemaakt met je camera of mobiel en je wilt deze graag aan elkaar zetten als een geheel. Dus het nodige knip en plak werk, dus videobewerking voor beginners.

Dan komt de term videobewerking om de hoek kijken. Let wel dit klinkt moeilijker dan het is. Leer het stap voor stap. Want niet alleen door te kijken maar ook door gewoon te doen leert u veel over de mooie wereld van het bewerken.

Het kan ook zijn dat u alleen maar een bepaalde video wilt “converteren” zoals dat heet.

Dit is het omzetten van een telefoon of camera videobestand om het later te kunnen afspelen op bv computer of smart tv. Dit converteren kunt u dus toepassen wanneer u niets wilt bewerken. Klik op deze link als u video wilt converteren.

Hieronder ziet u verschillende links naar pagina’s om de te beginnen met videobewerking voor beginners, de basis dus.
Op elke pagina plaats ik een duidelijke uitleg over het programma en een video die alles nog duidelijker maakt.

 

Welkom bij dit eerste deel over de basis van het videobewerken. In deze serie vertel ik u alles over vanaf de aanschaf tot het exporteren van u zelf gemaakte video. Iedereen kan het bewerken leren en vooral met een programma als Filmora 9.
 

GRATIS PROGRAMMA'S

Klik op de afbeelding om naar de gratis programma's te gaan.

MOVAVI VIDEO SUITE

Zeer goed programma om de basis te leren kennen.

FILMORA VIDEO EDITOR

Basis bewerking maar met veel extra's

 

Windows 10 bevat video editor, een uitgebreide set video creatie en bewerkingshulpmiddelen waarmee u uw verhaal kunt vertellen met muziek, tekst, beweging en 3D-effecten. Video-editor is de opvolgende taak van Movie Maker voor Windows 10, met een scherpere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw verhaal te vertellen.

Een video maken

Een nieuwe video maken

Een nieuwe video maken waarmee u van begin tot einde kunt bewerken

  1. Typ video-editor in de zoekbalk en selecteer video-editor om de app te starten of start via het menu Start  .

  2. Selecteer nieuw videoproject.

  3. Geef een naam op voor de video.

  4. Selecteer de Foto's en Video's die u wilt toevoegen aan het storyboard. U kunt zelfs toevoegen via internet gebruiken om inhoud te zoeken op Bing.

Wanneer u het storyboardhebt georganiseerd, kunt u het uiterlijk van elke foto of videoclip wijzigen.

  1. Selecteer een knop zoals bijsnijden of splitsen voor bewerken (alleen videoclips).

  2. Selecteer duur om de tijdsduur te wijzigen waarop een foto wordt weergegeven of selecteer meerdere Foto's en selecteer vervolgens duur om de duur in één keer te wijzigen.

Tekst toevoegen

Tekst toevoegen aan een video

U kunt eenvoudig tekst toevoegen aan Foto's en videoclips. U kunt ook een Titel kaart maken op het storyboard als u tekst wilt toevoegen aan een achtergrond met een effen kleur. 

Selecteer gewoon tekst, typ een titel of woordgroep en selecteer vervolgens een stijl en indeling. U kunt de tekst ook nauwkeurig weergeven wanneer u ze wilt hebben in de film.

Muziek toevoegen

Muziek toevoegen aan uw video

Selecteer achtergrondmuziek om te kiezen uit diverse tracks en uw video te synchroniseren met de beat of selecteer aangepaste audio om uw eigen muziektracks, gesproken tekst of geluidseffecten toe te voegen. 

Effecten toevoegen

Met de kracht van Windows 10 kunt u 3D-objecten of speciale effecten toevoegen aan uw Foto's en videoclips. U kunt filters gebruiken om uw videoclip of foto te wijzigen in zwart & wit of andere visuele behandelingen. Selecteer beweging om Foto's een visuele interesse te geven. Selecteer snelheid om een videoclip sneller te maken of te vertragen. Als u de afdrukstand van een foto of video wilt wijzigen, selecteert u gewoon het pictogram draaien . Als uw foto of video een andere hoogte-breedteverhouding heeft dan uw project, kunt u het pictogram van de zwarte balk verwijderen of weergeven selecteren om in te zoomen en het letterboxing effect te verwijderen.

Speciale effecten toevoegen aan uw video

3D-objecten toevoegen

  1. Selecteer 3D-bibliotheek.

  2. Het object draaien en het formaat ervan wijzigen en ook animaties toevoegen. U kunt 3D-effectenook toevoegen, verplaatsen en het formaat ervan wijzigen. U kunt ook een effect op een punt in een videoclip vastmaken en het effect overal ter plaatse bekijken.

Een video publiceren

Een video publiceren

Wanneer u klaar bent met uw project, selecteert u video voltooien om uw film te publiceren. U kunt de kwaliteit van de video bepalen.

Daarnaast kunt u een project dupliceren om uw video te kopiëren en een back-up van project gebruiken om uw project te delen of de voortgang op te slaan om te delen tussen meerdere gebruikers en apparaten. U kunt een back -up maken van de back-up van een project maken en verder werken.

Voor een uitgebreidere handleiding voor de video-editor kunt u aka.MS/videoeditoredu bekijken.

Om videocodec te converteren, is VideoSolo Video Converter Ultimate uw beste keuze, het is een krachtige maar eenvoudige video-omzetter die H.265/HEVC kan coderen en decoderen.Met een dergelijk programma kunt u H.265/HEVC 4K(UHD), 1080P(FHD), 720P(HD)en 480P(SD)converteren naar gangbare videoformaten.Aan de andere kant kunt u ook gewone videoformaten overbrengen naar H.265.Bovendien kunt u uw geconverteerde video naar uw voorkeur bewerken.Het is een vrij magische video-omzetter en kan snel en effectief aan uw behoeften voldoen.

Hieronder wil ik u de tutorial laten zien over hoe u H.265 naar andere formaten kunt converteren.

Stap 1.Bestanden toevoegen

Wanneer u klaar bent met het downloaden en installeren van de VideoSolo Video Ultimate Converter, start u het programma en kunt u bestanden toevoegen vanuit de hoofdinterface.Klik op "Bestanden toevoegen" om door de mappen te bladeren die op uw computer zijn opgeslagen en selecteer de H.265-bestanden die u wilt converteren.U mag de bestanden echter rechtstreeks naar het programma slepen en neerzetten.

Bestanden toevoegen

Stap 2.Selecteer het uitvoerformaat

Zoals u nodig heeft, kunt u het gewenste formaat selecteren in de pop-uplijst van "Profiel".Er zijn alle gangbare videoformaten zoals MP4, AVI, MOV en WMV enz.Meer dan 300 formaten.

Selecteer uitvoerformaat

Stap 3.Kies Uitvoermap

Klik op de knop "Bladeren" en selecteer een map om uw geconverteerde bestanden op te slaan.

Kies uitvoermap

Stap 4.Converteer H.265 naar een ander formaat

Klik op de knop "Converteren" om het conversieproces te starten.Zolang de conversie is voltooid, klikt u op "Map openen" om uw geconverteerde bestanden te vinden.

Convert H.265

Heb je je problemen opgelost na het lezen van dit bericht? Ik wed dat je dat bent.Gebaseerd op de vergelijking tussen H.265 en H.264, is de superioriteit van H.265 duidelijk.En je kunt zeggen dat H.265 de toekomstige codec is.Met behulp van VideoSolo Video Ultimate Converter bent u beschikbaar om veelgebruikte videoformaten moeiteloos van/naar H.265 te converteren.Er zijn slechts een aantal eenvoudige stappen, waarom probeert u het niet eens?

Software of hardware encoder?

Live streamen over het internet? Met een eenvoudige encoder kun je live op internet streamen. Het maakt niet uit waar jij je bevindt. Als er een redelijke internetverbinding is, kan er een live stream worden gestart.

Live streamen is populair. In 2018 keken mensen gemiddeld meer dan een uur per dag naar online video. In 2014 was dit nog slechts 30 minuten. Vooral video-consumptie op mobiel neemt hard toe en is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Er is daarnaast behoefte aan authentieke content. Dit kan met live streaming. Aanbieders als YouTube, Facebook, Twitch, Streampartner, Jet-Stream en Streamone zorgen ervoor dat videosignalen op hun sites aangeboden worden. Is er een beperkte internetverbinding op locatie? Dat is geen probleem, want ieder aantal kijkers kan dankzij live streaming bediend worden.

De toepassingen zijn eindeloos: van live productpresentaties tot scholen die een belangrijke avond willen streamen. Van live streamen van games tot kerkdiensten. Visual radio, concerten, gemeenteraads vergaderingen, een presentatie op een beurs: verzin het maar.

Om te live streamen heb je een encoder nodig. Er zijn twee soorten encoders, namelijk software encoders en hardware encoders. Maar wat zijn de verschillen? En wat is de beste keuze?

Wat is een software encoder?

Een software encoder is een applicatie die op een pc draait. Een videobron en een audiobron sturen signalen naar een computer met een video capture device. De software leest de input en publiceert vervolgens een stream op het internet. Software encoders worden ook wel live stream encoding software genoemd.

Wat is een hardware encoder?

Een hardware encoder neemt een feed van jouw camera en audiobronnen of jouw videomixer en is direct verbonden met het internet.

Wat is beter?

Er is geen beste oplossing. Werk je met een kleiner team? Wil je regelmatig live streamen? Als je beide vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan kan het slim zijn om voor een hardware encoder te kiezen. Laat de apparatuur verbonden met de hardware encoder, waardoor je sneller kunt live streamen. In het geval van een software encoder moet je iedere keer opnieuw een stream activeren via de computer. Dit neemt iets meer tijd in beslag.