Video

Wie nog oude videobanden heeft liggen, doet er goed aan om ze te digitaliseren. Met behulp van Magix Red uw video’s bewaar je alle dierbare herinneringen veilig op de computer

Met de jaren holt de kwaliteit van Video 8-, Betamax- en VHS-banden helaas achteruit. Bovendien kun je deze opnames alleen met specifieke apparatuur afspelen. Er komt natuurlijk een dag dat die stokoude videorecorder of Betamax-speler het begeeft. Laat het niet zover komen en zet alle tapes over naar je computer! Handig, want je kunt de beelden dan naderhand nog bewerken. Bovendien maak je veiligheidshalve meerdere back-ups en kun je de videobestanden met bekenden delen.

SOFTWAREPAKKET KIEZEN
Bij het digitaliseren van analoge videodragers komt heel wat kijken. Allereerst dien je de videorecorder op de pc aan te sluiten. Hierbij is het de bedoeling dat het analoge signaal wordt omgezet naar een digitaal videospoor. Verder heb je een opnameprogramma nodig waarmee je de beelden in een videobestand vastlegt. Met het Windows-pakket Magix Red uw video’s haal je alle benodigde spullen, behalve dan een videospeler, in huis om direct aan de slag te gaan. De adviesprijs van deze software bedraagt € 39,99.

STAP 1: PROGRAMMA INSTALLEREN
Magix Red uw video’s bestaat uit een programma, een scart-adapter en een speciale usb-omvormer voor het aansluiten van videoapparatuur. Installeer eerst het programma met de meegeleverde schijf. Heeft je machine geen cd/dvd-station, dan download je een installatiebestand vanaf de Magix-website (www.magix.com). Klik in het installatiemenu op Magix Video easy Red uw video’s en neem alle instructies door om de installatie te voltooien. Haal vooral ook het vinkje voor Simpliclean installeren weg, zodat deze gesponsorde software niet onbedoeld op je computer terechtkomt. Start na installatie het programma op. Vul vervolgens je e-mailadres en het juiste serienummer in om het softwarepakket te activeren. Je vindt deze cijferreeks op het dvd-hoesje. Mogelijk stelt Magix een software-update voor. Ga daarmee akkoord, zodat je met de laatste versie van het programma werkt.

1 Videobanden digitaliseren 2Verbind de usb-omvormer met de beschikbare uitgang van de videorecorder

STAP 2: VIDEORECORDER AANSLUITEN
Je gaat nu de videorecorder op de computer aansluiten. Het is een vereiste dat de gebruikte afspeelapparatuur nog vlekkeloos functioneert. Vertoont een videorecorder wegens versleten koppen bijvoorbeeld strepen in het beeld, dan zie je die ook terug in de gedigitaliseerde opname. Speel vooraf eventueel nog een reinigingscassette af om de koppen schoon te maken. Is de videorecorder gereed voor gebruik, dan prik je eerst de usb-omvormer in een vrije usb-poort van de computer. Als het goed is, installeert Windows 10 nu automatisch het juiste stuurprogramma. Is dat niet het geval? Installeer dan het stuurprogramma handmatig via het installatiemenu op de dvd of van het ontvangen downloadbestand. Kies hierbij voor de optie USB video converter. Koppel de videorecorder met de meegeleverde kabels aan de andere zijde van de usb-omvormer. Magix levert hiervoor een scart-kabel mee, maar je kunt ook tulpsnoeren of een S-video-kabel gebruiken. De keuze hangt af van de beschikbare aansluitingen op de videorecorder, al is een scart-aansluiting meestal wel aanwezig. Zet in dat geval de schakelaar van de scart-stekker op OUT.

2 Videobanden digitaliserenStel in op welke wijze de videorecorder met de usb-omvormer is verbonden

STAP 3: VIDEOPROJECT OPENEN
Je gaat nu het programma klaarstomen voor de opname. Klik in het startvenster op Nieuw videoproject aanmaken en geef het videoproject een naam. Via OK kies je voor Video’s van analoge bronnen (bv. videorecorder) importeren. Magix komt met een melding dat je de zogeheten mpeg2-codec moet activeren. Kies achtereenvolgens voor MPEG2-encoder activeren / Online activeren / OK om dat in orde te maken. Je ziet nu als het goed is de naam van de usb-omvormer (Magix Video converter 3) staan. Geef aan hoe de usb-omvormer met de videorecorder is verbonden. In het geval van tulpsnoeren of een scart-kabel selecteer je Composite, waarna je bevestigt met Verder.

STAP 4: OPNAME-INSTELLINGEN
Voordat je een definitieve opname maakt, controleer je eerst of het programma de analoge beelden en het geluid correct ontvangt. Zet de videorecorder aan en stop een cassette in het apparaat. Druk daarna op de afspeelknop en bekijk of er beeld in het videokader verschijnt. Hoor je ook geluid, dan is het programma in principe gereed om de analoge videodrager de digitaliseren. Toch is het verstandig om nog even de resterende instellingen door te nemen. Vink allereerst onderaan de functie Automatische scènedetectie aan, zodat de software zelfstandig hoofdstukken aanmaakt. Via Uitgebreide weergave wijzig je eventueel nog allerlei geavanceerde zaken. Wie daar geen kennis van heeft, laat de standaardinstellingen het beste ongewijzigd.

3 Videobanden digitaliseren

Controleer of het computerscherm de beelden van de videocassette weergeeft

STAP 5: OPNAME STARTEN
Wil je de opname definitief starten? Spoel de videotape terug naar het beginpunt en druk opnieuw op de afspeelknop. Klik direct daarna op Video naar computer overdragen om de opname te starten. Houd er rekening mee dat de opname net zo lang duurt als de speelduur van de videoband. Via Video-overdracht beëindigen stop je het opnameproces. Kies vervolgens voor Videobewerking starten om de beelden naar eigen inzicht te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan het roteren van gekantelde video’s of het bijstellen van de contrastwaarde. Wil je het videoproject afronden? Klik achtereenvolgens op Film voltooien / Op computer opslaan / Video opslaan. Je bladert ten slotte naar de gewenste opslagmap, waarna je bevestigt met Opslaan.

4 Videobanden digitaliseren

Na de opname kun je de gedigitaliseerde beelden eventueel nog bewerken

Als je online video’s tegenkomt die je graag wil bewaren en omzetten naar een ander formaat, kun je soms wat extra hulp gebruiken.

Met Any Video Converter Free zet je uiteenlopende bestanden, zoals MPEG, WMV, 3GP en MOV’s, om naar een ander formaat. De lijst met ondersteunde bestandsformaten en is groot en bevat ook exotischer bestandsformaten.

anyvideo

Downloaden

Een ander belangrijk onderdeel van de software is de functie om video en muziek van online diensten te downloaden en te bewaren in een zelfgekozen formaat. Dat is handig, als je bijvoorbeeld een video van YouTube of Facebook wilt hebben of muziek van een dienst zoals SoundCloud. Het programma is opgebouwd uit verschillende tabbladen, elk met een eigen functie. Via de eerste tab – Convert Video ­– kun je videobestanden omzetten. In de bovenste regel selecteer je de betreffende bron, bijvoorbeeld de URL van een video die je wilt downloaden en omzetten. De software ondersteunt bovendien profielen: zo kun je bijvoorbeeld kiezen om een video om te zetten naar een formaat voor de iPad of voor een mobiele telefoon. Je kunt de bestaande profielen ook gebruiken als basis en verder aanpassen een je eigen wensen.

Any Video Converter Free  (www.any-video-converter.com)

3 sterren

Prijs: gratis

Pluspunten:
* Online video’s lokaal opslaan
* Groot aantal bestandsformaten
* Bestaande videoprofielen aan te passen

Minpunten:
* Probeert Opera Browser mee te installeren

Netflix Logo 705PxNetflix-parasieten hoeven voorlopig nog niet te vrezen.

Zowat iedereen gebruikt Netflix, maar niet iedereen betaalt er (de volle pot) voor. Velen delen namelijk een gezamenlijk Netflix-account aangezien je op 1 betalend account toch vijf gezinsleden kan toevoegen. Niet iedereen heeft echter vijf gezinsleden en nodigt dan maar een vriend uit tot het Netflix-account, al dan niet tegen betaling.

Recent verschenen er heel wat nieuwsberichten in de media met titels zoals “Netflix-accounts delen wordt onmogelijk”. Enige nuance is echter op zijn plaats, want – zoals altijd – zit er meer achter het verhaal. Concreet gaat het verhaal niet over Netflix, maar wel over softwarebedrijf Synamedia. Zij kondigden namelijk aan een algoritme te hebben ontworpen om gedeelde inloggegevens op te sporen. Hun oplossing maakt gebruik van AI, gedragsanalyse en machine learning om met hun “Credentials Sharing Insight” het delen van inloggegevens te identificeren en analyseren. Op die manier kan het algoritme bijvoorbeeld het onderscheid maken tussen iemand die inlogt vanuit zijn eigen huis en een vakantiehuis tegenover een account dat gedeeld wordt met vrienden of bijvoorbeeld met kinderen die het huis uit zijn.

Het bedrijf is eveneens gespecialiseerd in video streaming en de vergelijking met Netflix wordt zo al snel gemaakt. Het softwarebedrijf maakt nergens echter een verwijzing naar Netflix en het lijkt dus niet dat er een samenwerking in de pijplijn zit. Bovendien is het niet geheel logisch dat een groot bedrijf zoals Netflix beroep zou doen op Synamedia in plaats van een in-house oplossing te ontwikkelen. Als Netflix zwaar zou lijden onder het delen van accounts, had het bedrijf wel al een manier gevonden om het probleem te counteren. Het lijkt dus allemaal nog niet zo’n vaart te gaan lopen.

Apple heeft maandagavond 25 maart 2019 dan eindelijk offcieel Apple TV+, de betaalde videostreamingdienst van Apple, wereldkundig gemaakt. Ook werd Apple Arcade, een betaalde gamingservice voor mobiele devices, desktops en tv’s gepresenteerd.

Apple TV+ is de nieuwe Apple TV-app en biedt toegang tot exclusieve, speciaal voor Apple ontwikkelde series, films en documentaires. De app is vanaf dit najaar beschikbaar. Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en nog veel meer bekende Hollywoodnamen werden door Apple gestrikt.

Met ingang van mei kunnen klanten zich abonneren op de zenders van hun voorkeur, en die vervolgens in de Apple TV-app bekijken, zonder dat ze andere apps, accounts of wachtwoorden nodig hebben. In de app zijn veelbekeken diensten te zien zoals HBO, Starz, SHOWTIME, CBS All Access, Smithsonian Channel, EPIX, Tastemade en Noggin, en ook nieuwe diensten zoals MTV Hits. Allemaal on demand en zowel online als offline beschikbaar. Het aanbod wordt wereldwijd bovendien nog verder uitgebreid.

Games 
Apple Arcade is een betaalde gamingservice met meer dan 100 nieuwe games, waaronder originele titels van bekende ontwikkelaars. Het bevat nieuwe, originele titels van bekende onafhankelijke ontwikkelaars en grote studio’s. In Apple Arcade kunnen abonnees alle games zo lang spelen als ze willen en Apple belooft dat je dit zonder reclame, zonder extra aankopen en zonder zorgen om je privacy kunt doen.

“De App Store is het grootste en meest succesvolle gameplatform ter wereld. We leggen de lat nu nog hoger met Apple Arcade, de eerste betaalde gamingservice voor mobiele devices, desktops en tv’s”, zegt Phil Schiller, senior vice president of Worldwide Marketing bij Apple. Ook Apple Arcade zal diot najaar beschikbaar zijn.

Vlc LogoVideoLan, de ontwikkelaar achter VLC, had een stand op CES 2019 om drie miljard downloads te vieren tijdens het technologie-evenement in Las Vegas. Vrijdagochtend 11 januari 2019 werd het aantal downloads ruimshoots overschreden.

VLC, de welbekende videospeler voor iOS, Android, Windows en Mac, heeft op vrijdag drie miljard downloads bereikt, zo blijkt uit verschillende tweets, onder andere van Ludovic Fauvet, ontwikkelaar bij VLC. Op 1 februari 2002 werd de videospeler voor het eerst uitgebracht, toen nog in het tijdperk waarbij er geen mogelijkheden waren om VLC op je telefoon te gebruiken. Door de jaren heeft VLC relatief weinig concurrentie gehad, weinig videospelers hadden zoveel aantrekkingskracht als de applicatie van VideoLan. VLC had wel concurrentie van zowel Windows Media Player en iTunes, maar VLC had toch nog altijd een groot voordeel: je kan bijna alle video en audiobestanden via VLC afspelen. Het maakt daarbij niet uit of je al eens van het mediaformaat hebt gehoord of niet. Met de behaalde mijlpaal heeft VideoLan ook een mooi cadeau voor zijn gebruikers in gedachten.

Videolan 1

Ongeveer 25 procent van alle downloads zijn via mobiele apparaten, aldus VideoLan. Jean-Baptiste Kempf, een van de belangrijkste ontwikkelaars voor VideoLan, heeft tegenover Variety weten te vertellen dat er werk wordt verzet om Airplay naar VLC te brengen. Wanneer dit precies het geval zal zijn durft hij nog niet te zeggen, maar vermoedelijk zal de functie al binnen een maand toegevoegd worden, en, zoals altijd het geval is geweest met VLC, is de functie ook gratis te gebruiken. Met de functie wordt het voor gebruikers van een Android-telefoon gemakkelijk om video’s naar hun Apple TV toe te streamen – voorheen was dat nog niet mogelijk. Ondersteuning voor Airplay zou mogelijk met een aanstaande grote release van VLC verschijnen, VLC 4. Naast Airplay is het team ook bezig om het bekijken van 2D video met VR-headsets mogelijk te maken, als hekkensluiter noemt Kempf dat er wordt gewerkt aan een betere mediabibliotheek.