Video

Het maken, bewerken en presenteren van video's.

Maak iets bijzonders van uw video, door meer video lagen te gebruiken. Laat titels over het scherm buitelen, dans over de Niagara Falls en maak uw eigen picture-inpicture (PiP) animaties. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Met compositing en trackmotion, en een beetje fantasie.

Haal trucs uit met tracks

Stapel videolagen op elkaar en bereik bijzondere effecten; compositing voor de insiders. Een voorbeeld dat iedereen kent: de titels op een fi lm. Dat zijn twee lagen (tracks), waarbij de bovenste laag de titel draagt en gedeeltelijk transparant is, zodat de onderste laag – de eigenlijke fi lm – daaronder zichtbaar is. Meer voorbeelden? Picture in Picture (PiP) en chromakeying. Beweegt u de tracks ten opzichte van elkaar, dan is dat trackmotion. Daarmee laat u videolagen tegen elkaar botsen, salto’s maken en nog veel meer. Essentieel voor trackmotion is keyframe animatie, daarmee controleert u de beweging in de tijd. Een keyframe is een referentiepunt op een gegeven moment in de fi lm, waarbij u aangeeft wat de status op dat moment moet zijn. Het programma interpoleert de beweging tussen keyframes en heeft hiervoor zes verschillende interpolatiecurves: lineair, fast, slow, smooth, sharp en hold. U kunt bij elk keyframe aangeven welke curve moet worden gebruikt.

PDF

Video editor iconKernlid Lex Souren van HCC's interessegroep HCC!fotovideo geeft uitleg over het bewerken van video's m.b.v. Video-Editor APP van Windows 10. Deze Video-Editor APP is voor iedereen gratis en standaard reeds beschikbaar onder Windows-10 !

 

Apple onthult Apple TV+, de nieuwe app met het beste van de allerbeste tv- en filmmakers.

De betaalde videostreamingdienst van Apple in de gloednieuwe Apple TV-app biedt toegang tot exclusieve, speciaal voor Apple ontwikkelde series, films en documentaires.

Cupertino, Californië – Apple heeft vandaag Apple TV+ aangekondigd, een nieuwe app die exclusieve, speciaal voor Apple ontwikkelde series, documentaires en films laat zien van de beste tv- en filmmakers ter wereld. De app is vanaf dit najaar beschikbaar. Apple TV+, de betaalde videostreamingdienst van Apple, laat de nieuwste producties zien van Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu en vele anderen. In de Apple TV-app kunnen abonnees genieten van inspirerende, authentieke verhalen met emotionele diepgang en boeiende personages, en dat volledig on demand en zonder reclame. 
“Voor Apple TV+ hebben we tot onze grote vreugde de crème de la crème van de tv- en filmwereld weten te strikken”, zegt Eddy Cue, Senior Vice President, Internet Software and Services bij Apple. “We geven kijkers nu alvast een voorproefje en kunnen bijna niet wachten tot Apple TV+ dit najaar van start gaat. Tv- en filmliefhebbers kunnen films en series van topkwaliteit tegemoetzien.”  
Apple heeft daarnaast de gloednieuwe Apple TV-app en Apple TV Channels aangekondigd, die vanaf mei 2019 beschikbaar zijn. In de gloednieuwe Apple TV-app vinden kijkers een uitgebreid aanbod aan films, tv-series, sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en nog veel meer op hun iPhone, iPad, Apple TV, Mac, smart-tv of andere streamingdevices. Gebruikers kunnen zich abonneren op nieuwe Apple TV Channels en betalen alleen voor kanalen die ze willen zien, zoals HBO, SHOWTIME enStarz  – allemaal on demand, zowel online als offline beschikbaar en met ongelooflijke beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast kunnen ze in de nieuwe, geheel gepersonaliseerde Apple TV-app sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en andere content bekijken van kabel- en satellietzenders, en kunnen ze ook iTunes-films en -series kopen of huren. 
Met ingang van mei kunnen klanten zich abonneren op de zenders van hun voorkeur, en die vervolgens in de Apple TV-app bekijken, zonder dat ze andere apps, accounts of wachtwoorden nodig hebben. In de app zijn veelbekeken diensten te zien zoals HBO, Starz, SHOWTIME, CBS All Access, Smithsonian Channel, EPIX, Tastemade en Noggin, en ook nieuwe diensten zoals MTV Hits. Het aanbod wordt wereldwijd bovendien nog verder uitgebreid.
Het aanbod in de nieuwe Apple TV-app is volledig gepersonaliseerd en zorgvuldig afgestemd op de content die gebruikers graag kijken in de apps en diensten die ze al gebruiken. De app doet aanbevelingen op maat voor tv-series en films van meer dan 150 streamingdiensten zoals Amazon Prime en Hulu, en van betaalzenders zoals Canal+, Charter Spectrum, DIRECTV NOW en PlayStation Vue. Optimum en Suddenlink van Altice worden later dit jaar toegevoegd.
Ook de honderdduizenden films en tv-series die je momenteel in de iTunes Store kunt huren of kopen, verhuizen naar de Apple TV-app. 
Beschikbaarheid
  • Later dit najaar volgt meer informatie over de prijs en beschikbaarheid van de betaalde videostreamingdienst Apple TV+.
  •  De gloednieuwe Apple TV-app komt in mei beschikbaar bij een gratis software-update voor klanten van iPhone, iPad en Apple TV in meer dan 100 landen. En met ingang van komend najaar is de app er ook voor Mac. 
  • Zowel het Apple TV+-abonnement als de abonnementen op Apple TV Channels kunnen worden gedeeld met het hele gezin.
  • De Apple TV-app is vanaf dit voorjaar beschikbaar op smart-tv’s van Samsung en in de toekomst ook op devices van Amazon Fire TV, LG, Roku, Sony en VIZIO. 
  • Later dit jaar, als ook smart-tv’s van VIZIO, Samsung, LG en Sony AirPlay 2 ondersteunen, kunnen klanten op deze devices probleemloos video’s en andere content afspelen vanaf hun iPhone of iPad.

VidCutter specialiseert zich in één montagetechniek: het bijknippen van je film. Een ideaal programma als je gewoon snel enkele stukken uit je video wil verwijderen.

Wie gewoon enkele simpele aanpassingen aan een video wil uitvoeren, is er niet bij gebaat om een zwaar bewerkingsprogramma in huis te halen. Speciaal voor die gebruikers is VidCutter ontwikkelt: dit programma legt zich toe op één taak: het bijsnijden van je video. Je kan de app zowel op Windows als macOS en Linux gebruiken.

Je kan VidCutter hier downloaden. Onderaan vind je de installatiebestanden voor Mac en PC, samen met instructies voor Linux-gebruikers. Download je versie en open het set-upbestand op je computer. Het kan zijn dat Windows de opening van het programma tegenhoudt omdat het de software niet herkent. In dat geval klik je op ‘Meer informatie’ om het bestand toch uit te voeren. Doorloop de eenvoudige installatiewizard en je bent klaar om het programma te gebruiken.

Knip- en plakwerk

VidCutter ondersteunt verschillende bestandsformaten, waaronder 3gp, avi, divx, flash, mkv, mpeg, webm, vob, en wmv. Om een video op te laden klik je rechts in de interface op ‘Open Media’ en ga je in Windows Verkenner op zoek naar het juiste bestand. Eens ingeladen zal je op de tijdlijn de diverse frames zien verschijnen. Met de knop ‘Play Media’ speel je de video nog eens af. Wil je beginnen met snijden, dan schuif je met de balk op de tijdlijn naar het fragment dat je wil behouden en klik je op ‘Start clip’. Schuif met de balk tot het einde van het shot en klik op ‘End Clip’ om het bijsnijden te bevestigen. Op die manier kan je diverse scènes eruit knippen. Door met het scrollwieltje van je muis te werken kan je bovendien heel precies het start- en eindpunt van een clip bepalen.

Je bijgesneden scènes verschijnen rechts bovenaan in de interface. De volgorde hiervan aanpassen doe je door de clips eenvoudig te slepen. Wil je materiaal van een andere video toevoegen, dan gebruik je de knop ‘Add’. Let wel op dat je gebruikte bestand dezelfde resolutie heeft als de video die je aan het bewerken bent. De knop ‘Remove’ laat je een clip verwijderen uit de lijst. Onderaan vind je ook een volumeschuiver waarmee je het geluid kan aanpassen.

Exporteren

Om je bewerkte video op te slaan klik je op ‘Save Media’. Er is maar één formaat waarin je de film kan opslaan: mp4. Dat is dan wel een van de meest gebruikte videobestandstypes, maar het blijft een beetje teleurstellend dat je keuze maar beperkt is. Eens het bestand geëxporteerd heb je alle vrijheid om het te delen met de rest van de wereld.

Wie nog oude videobanden heeft liggen, doet er goed aan om ze te digitaliseren. Met behulp van Magix Red uw video’s bewaar je alle dierbare herinneringen veilig op de computer

Met de jaren holt de kwaliteit van Video 8-, Betamax- en VHS-banden helaas achteruit. Bovendien kun je deze opnames alleen met specifieke apparatuur afspelen. Er komt natuurlijk een dag dat die stokoude videorecorder of Betamax-speler het begeeft. Laat het niet zover komen en zet alle tapes over naar je computer! Handig, want je kunt de beelden dan naderhand nog bewerken. Bovendien maak je veiligheidshalve meerdere back-ups en kun je de videobestanden met bekenden delen.

SOFTWAREPAKKET KIEZEN
Bij het digitaliseren van analoge videodragers komt heel wat kijken. Allereerst dien je de videorecorder op de pc aan te sluiten. Hierbij is het de bedoeling dat het analoge signaal wordt omgezet naar een digitaal videospoor. Verder heb je een opnameprogramma nodig waarmee je de beelden in een videobestand vastlegt. Met het Windows-pakket Magix Red uw video’s haal je alle benodigde spullen, behalve dan een videospeler, in huis om direct aan de slag te gaan. De adviesprijs van deze software bedraagt € 39,99.

STAP 1: PROGRAMMA INSTALLEREN
Magix Red uw video’s bestaat uit een programma, een scart-adapter en een speciale usb-omvormer voor het aansluiten van videoapparatuur. Installeer eerst het programma met de meegeleverde schijf. Heeft je machine geen cd/dvd-station, dan download je een installatiebestand vanaf de Magix-website (www.magix.com). Klik in het installatiemenu op Magix Video easy Red uw video’s en neem alle instructies door om de installatie te voltooien. Haal vooral ook het vinkje voor Simpliclean installeren weg, zodat deze gesponsorde software niet onbedoeld op je computer terechtkomt. Start na installatie het programma op. Vul vervolgens je e-mailadres en het juiste serienummer in om het softwarepakket te activeren. Je vindt deze cijferreeks op het dvd-hoesje. Mogelijk stelt Magix een software-update voor. Ga daarmee akkoord, zodat je met de laatste versie van het programma werkt.

1 Videobanden digitaliseren 2Verbind de usb-omvormer met de beschikbare uitgang van de videorecorder

STAP 2: VIDEORECORDER AANSLUITEN
Je gaat nu de videorecorder op de computer aansluiten. Het is een vereiste dat de gebruikte afspeelapparatuur nog vlekkeloos functioneert. Vertoont een videorecorder wegens versleten koppen bijvoorbeeld strepen in het beeld, dan zie je die ook terug in de gedigitaliseerde opname. Speel vooraf eventueel nog een reinigingscassette af om de koppen schoon te maken. Is de videorecorder gereed voor gebruik, dan prik je eerst de usb-omvormer in een vrije usb-poort van de computer. Als het goed is, installeert Windows 10 nu automatisch het juiste stuurprogramma. Is dat niet het geval? Installeer dan het stuurprogramma handmatig via het installatiemenu op de dvd of van het ontvangen downloadbestand. Kies hierbij voor de optie USB video converter. Koppel de videorecorder met de meegeleverde kabels aan de andere zijde van de usb-omvormer. Magix levert hiervoor een scart-kabel mee, maar je kunt ook tulpsnoeren of een S-video-kabel gebruiken. De keuze hangt af van de beschikbare aansluitingen op de videorecorder, al is een scart-aansluiting meestal wel aanwezig. Zet in dat geval de schakelaar van de scart-stekker op OUT.

2 Videobanden digitaliserenStel in op welke wijze de videorecorder met de usb-omvormer is verbonden

STAP 3: VIDEOPROJECT OPENEN
Je gaat nu het programma klaarstomen voor de opname. Klik in het startvenster op Nieuw videoproject aanmaken en geef het videoproject een naam. Via OK kies je voor Video’s van analoge bronnen (bv. videorecorder) importeren. Magix komt met een melding dat je de zogeheten mpeg2-codec moet activeren. Kies achtereenvolgens voor MPEG2-encoder activeren / Online activeren / OK om dat in orde te maken. Je ziet nu als het goed is de naam van de usb-omvormer (Magix Video converter 3) staan. Geef aan hoe de usb-omvormer met de videorecorder is verbonden. In het geval van tulpsnoeren of een scart-kabel selecteer je Composite, waarna je bevestigt met Verder.

STAP 4: OPNAME-INSTELLINGEN
Voordat je een definitieve opname maakt, controleer je eerst of het programma de analoge beelden en het geluid correct ontvangt. Zet de videorecorder aan en stop een cassette in het apparaat. Druk daarna op de afspeelknop en bekijk of er beeld in het videokader verschijnt. Hoor je ook geluid, dan is het programma in principe gereed om de analoge videodrager de digitaliseren. Toch is het verstandig om nog even de resterende instellingen door te nemen. Vink allereerst onderaan de functie Automatische scènedetectie aan, zodat de software zelfstandig hoofdstukken aanmaakt. Via Uitgebreide weergave wijzig je eventueel nog allerlei geavanceerde zaken. Wie daar geen kennis van heeft, laat de standaardinstellingen het beste ongewijzigd.

3 Videobanden digitaliseren

Controleer of het computerscherm de beelden van de videocassette weergeeft

STAP 5: OPNAME STARTEN
Wil je de opname definitief starten? Spoel de videotape terug naar het beginpunt en druk opnieuw op de afspeelknop. Klik direct daarna op Video naar computer overdragen om de opname te starten. Houd er rekening mee dat de opname net zo lang duurt als de speelduur van de videoband. Via Video-overdracht beëindigen stop je het opnameproces. Kies vervolgens voor Videobewerking starten om de beelden naar eigen inzicht te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan het roteren van gekantelde video’s of het bijstellen van de contrastwaarde. Wil je het videoproject afronden? Klik achtereenvolgens op Film voltooien / Op computer opslaan / Video opslaan. Je bladert ten slotte naar de gewenste opslagmap, waarna je bevestigt met Opslaan.

4 Videobanden digitaliseren

Na de opname kun je de gedigitaliseerde beelden eventueel nog bewerken