HCC!kennisdag op 17 juni 2023 - Presentaties, workshops, verkoop producten en meer

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

 expo houten

(laatste update: 17-5-2023 12.38 uur)

Op zaterdag 17 juni 2023 wordt van 10.00 tot 15.00 uur in Expo Houten (Meidoornkade 24, Houten) weer een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Wij zullen ons tijdens deze HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften.

En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de verschillende Interessegroepen zich.



TOEGANG TOT DE KENNISDAG

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang. Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal. Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap!  Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig.

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Een kaartje vooraf online kopen kost € 8,- per persoon, aan de kassa kost deze € 10,- per persoon. 

LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag (of als je HCC-lid bent), heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis entree.

Pendelbus

Er rijdt een pendelbus vanaf 9:30 uur tot einde beurs (15:00 of 16.00 uur) tussen NS station Houten en de Expo Houten. De opstapplaats is vlak bij station Houten, nabij de fontein achter het gemeentehuis. (Bordjes Gemeentehuis volgen). De bus zal continu rijden.

Een enkeltje Station Houten – EXPO Houten kost € 3,50. Een enkeltje EXPO houten – Station Houten kost € 3,50. Een retourtje Station Houten – EXPO Houten visa versa € 5,–.

Presentaties en workshops

Op dit moment zijn de volgende presentaties en/of workshops bekend, onder voorbehoud.

Presentatie: Android TV op je pc
Niet iedereen heeft twee tv-toestellen in huis staan. Dus het zou fijn zijn om zo nu en dan je computer als tv te kunnen inzetten. Dat kan sinds kort met 'Android tv op je pc'. De software is nog niet af, zodat er hier en daar nog wat scherpe kantjes aan zitten. We laten in de presentatie zien wat de systeemeisen zijn en hoe je het kunt installeren en gebruiken.

Workshop iTrain
iTrain biedt een eenvoudige oplossing om jouw modelbaan met de computer te besturen, vooral als je alleen gedeelten van de baan wilt automatiseren en de rest zelf wilt bedienen. Automatische blokbeveiliging voorkomt bijvoorbeeld botsingen en je bepaalt zelf welke trein handmatig en welke volledig automatisch volgens een geselecteerde route bestuurd wordt. Ben je al iets bekend met iTrain? Dan is deze workshop helemaal geschikt voor jou.

Presentatie: ChatGPT
ChatGPT is een AI-model dat is ontwikkeld door OpenAI en is een type Natural Language Processing (NLP)-model. Het is gespecialiseerd in taalverwerking en kan daarom taalvaardigheden vertonen, zoals antwoorden geven op vragen, gesprekken voeren en tekst genereren.
Het model is gebaseerd op Transformer-architectuur, een state-of-the-art technologie voor NLP. Dit betekent dat het model is ontworpen om grote hoeveelheden tekstgegevens te verwerken en te begrijpen hoe taal in gebruik is. Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens, waardoor het een uitstekende begrip heeft van taalpatronen en context.

Workshop en Helpdesk Linux
Linux is voor veel computergebruikers nog relatief onbekend terrein. En de belangstelling voor Linux neemt toe, zeker omdat niet iedere computer geschikt is voor Windows 11.
Veel mensen hebben thuis nog een oude computer waarop Windows 7 of 8.1 draait en die daardoor onveilig is geworden, want deze versies worden niet meer ondersteund. Bovendien zijn ook veel mensen geïnteresseerd in Linux, maar weten niet waar ze moeten beginnen. 
In deze workshops laten we je zien hoe je Linux op jouw apparaat installeert.
Maar misschien heb je Linux al geïnstalleerd en heb je nog vragen over het gebruik. De hele dag is de Linux helpdesk ook aanwezig om je verder te helpen.

Presentatie: Photoshop Elements
Het werken met Photoshop is een bekend begrip. We laten de fraaiste mogelijkheden zien van de afgelopen versies. Aan de orde komt o.a.: Verplaatsen of verwijderen van objecten, Achtergronden vervangen, Automatische selecties, maar ook algemene technieken w.o. Laagmaskers en Panorama maken.

Presentatie: Photopea.com en Photoshop Camera Lens
Een alternatief vinden voor Photoshop met dezelfde kwaliteiten is eigenlijk onmogelijk maar Photopea.com komt behoorlijk in de buurt. We laten een aantal mogelijkheden zien maar ook verschillen.
De basishandelingen komen erg overeen.
Daarnaast laten we wat technieken zien van Photoshop Camera Lens. Dit is een nieuwe app die dingen kan die ook voorkomen in Photoshop Elements.

Presentatie: de beste nieuwe functies voor je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch
HCC!apple laat je in deze presentatie duidelijk de nieuwe handige mogelijkheden zien die Apple kort voor deze Kennisdag aan ontwikkelaars heeft gedemonstreerd. Ook enkele nieuwe Apple producten zullen kort langskomen zoals vermoedelijk een grotere iPad Air en iPad Pro. Verder zou je voortaan de Apple Watch ook kunnen koppelen aan verschillende Apple apparaten en is er dan waarschijnlijk meer bekend over de eerste mixed reality headset die volgens velen de grootste vernieuwing wordt sinds de iPhone.

Presentatie: LibreELEC
LibreELEC is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux en speciaal is ontworpen voor het uitvoeren van Kodi, een open-source mediacentrumsoftware. LibreELEC is ontwikkeld om te draaien op verschillende hardwareplatforms, zoals computers, Raspberry Pi's en andere kleine single-board computers. Het biedt een gestroomlijnde en geoptimaliseerde Kodi-ervaring met snelle opstarttijden, hoge prestaties en minimale overhead. LibreELEC ondersteunt ook verschillende add-ons en plug-ins om de functionaliteit van Kodi uit te breiden. Het is gratis en open-source software en wordt onderhouden door een gemeenschap van ontwikkelaars. Hiermee is onder docker Homeassistant met Node-red te draaien. Waarmee direct de speler aan te sturen is.

Kodi de speler
Kodi is een gratis en open-source mediacenter-software die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de Xbox, maar nu beschikbaar is voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Met Kodi kunnen gebruikers media afspelen, beheren en streamen, waaronder video's, muziek, foto's en podcasts. Kodi ondersteunt ook add-ons en plug-ins waarmee gebruikers extra functies en services kunnen toevoegen, zoals streamingdiensten en informatie over sportevenementen. Kodi heeft een gebruikersinterface die kan worden aangepast met verschillende skins en thema's. Het wordt vaak gebruikt als een mediacenter voor thuisgebruik, maar kan ook worden gebruikt in zakelijke omgevingen. Neem uw pc / laptop mee om met een media speler naar huis te gaan.

Presentatie: Scratch
Een van de manieren om creatief met je computer om te gaan is het zelf programmeren ervan. En dit wordt alleen maar leuker, als je dit samen met je (klein)kind kunt doen. Scratch is een programmeertaal die zich speciaal op kinderen richt. Het ziet er grafisch mooi uit, maar het is ook een krachtige programmeertaal, waar veel meer in zit dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze lezing lichten we een tipje van de sluier op. Hopelijk vind je daarbij genoeg inspiratie om zelf met je (klein)kind aan de slag te gaan.

Maar ook in de Hal is er van alles te zien en te beleven. Ga langs bij Apple en maak kennis met de nieuwe Mac mini M2 of bij Programmeren met Raspberry Pi Pico en de ESP8266. Maak een vlucht bij Drones en Flightsim. De Seniorenacademie heeft een robotjes demonstratie en Forth met de Gouden Tingeltangel. Voor de Atari computers kunt u terecht bij Commodore en voor de iTrain demobaan bij ECS. Geniet van pianospel bij Compusers muziek. En uiteraard hebben de mensen van Modelbaanautomatisering weer een groot aantal banen opgesteld staan.

NOG GEEN HCC-LID?

Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden