Foto

Het maken, bewerken en presenteren van foto's.

Vanaf zaterdag 30 januari is ons online fotomuseum open. Het unieke van het museum zit in de combinatie van beeld en woord. Met audiofragmenten en een podcast geeft de fotograaf een kijkje achter de schermen. Daardoor ontstaat een bijzondere beleving van het werk. En biedt het inspiratie voor anderen.

24/7 geopend
Ontstaan in tijden van beperking, maar met de blik op mogelijkheden. Passend bij het thema van het festival van Apeldoorn Photo: ‘In de beperking toont zich de meester’ biedt het museum fotografen de mogelijkheid hun werk te tonen. Bezoek het museum waar en wanneer het jou uitkomt. Anders dan een portfolio op een website, of posts op sociale media zie je hier beelden die een geheel vormen en het verhaal vertellen. En ben je tevreden, dan is het mogelijk om een kleine donatie achter te laten.

Exposities
Het museum start met twee exposities. ‘#opwegindemist’ en ‘Mooi Volk’ van Stadsfotograaf Sven Scholten. Zijn project heeft in de Grote Kerk van Apeldoorn gehangen. Maar helaas is ook deze locatie gesloten in verband met de Lock down. Een selectie van het werk is te zien. Elk beeld met een audio toelichting door Sven en de eerste aflevering van ’Beeldpraat', de podcast over fotografie.

Deze exposities zijn het begin, we streven naar steeds wisselende exposities net als in een fysiek museum. We nodigen fotografen uit om te exposeren in ons museum. Goed om te weten dat elke expositie altijd voorzien wordt van audiofragmenten en een podcast, met en door de fotograaf. Samen met de fotograaf maken wij daarvoor een plan.

Veel plezier in het online museum van Apeldoorn Photo

Of je nu hobbyfotograaf bent of je werk daadwerkelijk wilt verkopen: Instagram is het ideale platform voor fotografen. Je brengt jouw werk onder de aandacht bij een groot aantal mensen en kunt je socialmediakanaal ook gemakkelijk koppelen aan je website als je van fotograferen meer dan alleen een hobby wilt maken. Zo verander je jouw Instagram in een business.
 

Volgers laten groeien

Wanneer je jouw Instagram professioneel wilt gaan gebruiken, ben je gebaat bij zoveel mogelijk actieve volgers. Instagram geeft aan dat geweldige content hoger op de tijdlijn komt te staan. De populairste en meest gedeelde content is dan ook visueel aantrekkelijk. Iets waar jij als fotograaf je creativiteit helemaal in kwijt kunt. Naast dat je mooie beelden moet plaatsen in een herkenbare stijl, zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo verhoog je de betrokkenheid bij je volgers en wordt jouw content aan meer volgers getoond wanneer je consistent goede content plaatst op Instagram. De beste plaatsingsfrequentie is er een die je consequent op lange termijn kunt blijven toepassen. Met het juiste telefoon abonnement doe je dit waar je ook bent.

Content plannen

Een succesvol Instagramaccount is een account waar een strategie achter zit. Kies jouw niche om jezelf te onderscheiden, van smakelijke food photography tot landschapsfotografie, waarin jouw persoonlijke stijl aanwezig is. Maak gebruik van een contentplanning die je vol kunt houden en die aansluit op jouw workflow. Hierdoor hoef je nooit te posten om maar wat te posten, waardoor de kwaliteit van je content hoog blijft. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je ervoor kiest om eens per week een bericht te plaatsen of drie keer per dag, als je maar een regelmatig patroon aanhoudt met consistent goede content.

Verdienen op Instagram

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt verdienen met Instagram. Allereerst kun je via dit kanaal jouw foto's verkopen. Eventueel kun je ook een website maken, zodat je van Instagram naar je website kunt linken en bezoekers hier hun favoriete beelden aan kunnen schaffen. Ook kun je bijvoorbeeld samenwerkingen aangaan met merken. Als fotograaf trek jij een bepaald type volger aan en voor andere bedrijven kan het interessant zijn om met jou een overeenkomst aan te gaan, zodat je hun producten bij jouw volgers onder ogen brengt. Wat ook interessant kan zijn, is dat je jouw kennis gaat delen met je volgers. Dit kan bijvoorbeeld door een online cursus te maken, die je promoot op jouw Instagramkanaal.

Instagram Business account

Als je jouw Instagram zakelijk gebruikt, kun je jouw persoonlijke profiel omzetten in een Business account. Met een zakelijk account krijg je inzicht in de statistieken, zodat je jouw doelgroep beter leert kennen. Ook kun je advertentiecampagnes in gaan zetten. Instagram kent dezelfde ruime advertentiemogelijkheden als grote broer Facebook. Je kunt je dus zeer nauwkeurig op je doelgroep richten.

Een tijdje geleden zag ik het staalwol spinnen bij een collega fotograaf. Dit leek mij altijd al echt leuk en vooral interessant. Ik heb contact met haar gezocht en in korte tijd ontstond er een groepje dat op een avond ging staalwol spinnen. Wat een beleving! Helaas hadden we toen veel wind en regen, dus lang duurde het niet. Maar het resultaat was er zeker niet minder om. Na het uploaden van de foto’s naar mijn Instagram account krijg ik vaak de vraag: “Hoe gaat dat nu in zijn werk?” En de opmerking: “Wat ziet het er spectaculair uit, maar ik heb er nog nooit van gehoord.” Vandaar dit blog!

Tips voor staalwol fotografie - 1

Hoe gaat het in zijn werk?

Eigenlijk is het staalwol spinnen heel simpel, maar je moet er maar net op komen. Er is dus ooit iemand geweest die bedacht heeft dat staalwol mooi brand. En om het in een garde stoppen met een stuk touw of ketting eraan en het in de brand steken. En er vervolgens heel hard mee te draaien zodat er een mooie vonkenregen ontstaat. Dit is eigenlijk precies hoe het in zijn werk gaat...

Tips voor staalwol fotografie - 2

Wat heb je nodig?

Een statief of andere vorm van steun is erg belangrijk, omdat je camera niet moet bewegen tijdens de opnames. Je kunt de camera als alternatief op een muurtje of paaltje zetten, maar je kunt ook een stevige ondergrond maken met een zak rijst.

Ook een afstandsbediening voor je camera is onmisbaar. Zodra je de ontspanknop indrukt zonder afstandsbediening zal er bewegingsonscherpte in de foto komen. Iets wat we niet willen. Je kunt gebruikmaken van de zelfontspanner, maar dan lever je twee seconden in op de tijd die je hebt voor de foto. Staalwol brandt de ene keer namelijk een minuut en de andere keer misschien maar tien seconden...

Over staalwol gesproken: staalwol 0000 is erg fijn van structuur en dat geeft mooie vonken. Let er bij het kopen van staalwol op dat er geen zeep in zit, je hebt echt 'pure' staalwol nodig van de bouwmarkt.

 • Een camera waarmee je de sluitertijd in kunt stellen
 • Een UV-filter voor je objectief
 • Zonnekap voor je objectief
 • Een stevig statief
 • Een afstandsbediening voor je camera
 • Staalwol 0000
 • Een 9 volt batterij
 • Een ketting of een stuk stevig touw
 • Een garde om de staalwol in te stoppen
 • Een persoon met een flinke dosis lef die wil spinnen (spinner)
 • Vuurwerende kleding
 • Een veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Emmer water of brandblusser
 • Zaklamp

Tips voor staalwol fotografie - 3

Voorbereiding en veiligheid

Maak het touw of de ketting vast aan de garde. Pluis het staalwol een beetje uit elkaar, zodat er goed lucht bij kan komen. Dan stop je de staalwol in de garde en kun je gaan beginnen. Je pakt de 9 volt batterij erbij en houdt die tegen de staalwol aan, tot het begint te ontsteken. Zodra het brandt draai je het touw boven je hoofd, of naast je, hard in het rond. Zorg dat het touw om je pols zit, dat verkleint het risico van losschieten.

De vonken zijn extreem heet en je moet er alert op zijn. Soms vliegen er in plaats van vonkjes, complete stukken staalwol uit de garde. En dan praat je niet meer over vonken maar eerder over vuurballen die een brand in de berm kunnen veroorzaken...

Let er vooral op dat je de 9 volt batterij altijd ergens opbergt waar geen staalwol in zit. Dus niet beide in één jaszak, want geloof me, het wordt een "feest" in je jaszak en dan staat je jas binnen de kortste keren in de brand. Als het erg droog is, zorg dan dat je een emmer met water of een brandblusser paraat hebt staan, mocht er een brand ontstaan. Ga niet spinnen als het een droge zomer is, want de vonken vliegen echt ver en alle kanten op!

Tips voor staalwol fotografie - 4

Denk na over je compositie

Bedenken vooraf wat een mooie plek is. Wil je een reflectie? Ga dan bij het water op bijvoorbeeld een bruggetje of steiger staan spinnen en zet de camera vlakbij het water. Zoek spannende plekjes, maar let altijd op veiligheid! Heb je de goede compositie, zorg dan dat je scherpstelt op het punt waar de spinner staat. Gebruik eventueel een zaklamp als hulpmiddel om scherp te stellen. Je kunt op dat moment gerust de autofocus aanzetten, maar zet het objectief daarna weer op manual focus! Blijf tussen de foto’s door variëren van compositie. Speel gerust met een hoog of juist een laag standpunt.

Tips voor staalwol fotografie - 5

Welke instellingen gebruik ik?

De eerste tip die ik wil geven is om te fotograferen in RAW als je die mogelijkheid hebt. Zo kun je naderhand spelen met je witbalans, hooglichten en schaduwen in de nabewerking. Door de schaduwen op te halen laat je meer van de omgeving laten zien. Leuk als je bijvoorbeeld op een urban locatie met veel graffiti bent geweest. Mocht je deze mogelijkheid niet hebben, blijf dan tijdens het schieten van de foto’s kijken naar je resultaten. Neem er dan vooral de tijd voor, dat je niet thuis voor teleurstellingen komt te staan.

Kies een diafragma tussen de f/8 en f/11

Zet je diafragma tussen de f/8 en f/11. Dit voor een mooie scherpte van het onderwerp. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe donker het is. De ISO-waarde zet je zo laag mogelijk. Ik gebruik zelf altijd ISO 100 om zo min mogelijk last van ruis te hebben. Een lange sluitertijd is wel echt een must. Anders zie je geen strepen. De sluitertijd kan variëren van 2 tot 30 seconden. Het staalwol brandt ongeveer 10 tot 60 seconden, maar het is afhankelijk van het weer en de snelheid waarmee gespind wordt. Draai je heel hard, dan komen de vonken verder en is het sneller op. Draai je zachtjes, dan zul je amper vonken zien.

Stel handmatig scherp

Voor de spinner begint, kan hij of zij even met een zaklampje schijnen zodat iedereen handmatig kan scherpstellen op de juiste plek De spinner moet natuurlijk wel op dezelfde plek blijven staan. Heb je een objectief met beeldstabilisatie? Zet dat dan altijd uit wanneer je camera op een statief staat! Anders zal de beeldstabilisatie toch proberen om bewegingen, die er niet zijn, te compenseren en dit kan juist trillingen en daardoor onscherpe foto's veroorzaken.

Tips voor staalwol fotografie - 6

 

Zoals je ziet geeft een sluitertijd van 1/20e seconde nog geen mooi resultaat. De sluitertijd mag langer. In de volgende foto, met een iets langere sluitertijd, beginnen we een streep te zien. Maar dat mag gerust meer. Dus de sluitertijd moet nog langer. De foto daarna is gemaakt met een sluitertijd van vier seoncden en daar zie je al de cirkel ontstaan waar de vonkenregen uit vliegt. Op de laatste foto zie je de gewenste 'cirkel' ontstaan.

Tips voor staalwol fotografie - 7

 

Tips voor staalwol fotografie - 8

 

Tips voor staalwol fotografie - 9

 

Experimenteer met het spinnen

Zorg dat de spinner op een stabiele ondergrond staat. Het spinnen met staalwol is niet ongevaarlijk. De vonken vliegen dan weliswaar van je af, maar houd er altijd rekening mee dat er een vonk terug kan kaatsen. Schrik ook niet van het geluid dat je hoort als spinner. Ik vind het vooral leuk om te doen. En dat is het belangrijkste, geniet ervan!

Ga uitproberen met spinnen. Laat de persoon die draait bijvoorbeeld zo stil mogelijk staan. Dan krijg je een mooi silhouet van die persoon. Draai rondjes en draai vervolgens rondjes om je eigen as. Zo ontstaan er leuke vormen. Een bolletje bijvoorbeeld. Of loop tijdens het spinnen achterwaarts, zodat er een soort spiraal ontstaat. Als je iemand hebt die het spinnen wel leuk vindt en een goede dosis lef heeft, dan kan je best veel proberen. Blijf wel altijd op de veiligheid letten en vooral of je zelf op een veilig plek staat.

Zodra de vonkenregen rondvliegt zet je met de afstandsbediening je camera aan. Ik heb mijn camera vaak in de vonkenregen staan, dus na het aanzetten ren ik weg naar veilige afstand. Kijk daarna direct naar je resultaat: klopt de compositie en pas eventueel wat aan in je instellingen. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat je niet zo veel fout kunt doen!

De foto hieronder is een mooi voorbeeld van waarom we gebruik maken van een UV-filter of een protectfilter ter bescherming van het objectief. Een vonk bereikt de camera en ketst er weer af.

Tips voor staalwol fotografie - 10

Kijk hoe de vonken vliegen, hoe staat de wind? Hoe wordt er gedraaid? Als je hier rekening mee houdt, dan kun je een mooie compositie creëren.

Tips voor staalwol fotografie - 11

Door met zijn tweeën te spinnen krijg je een leuk effect op de foto. Voor de mensen die staan te spinnen is het minder leuk. De vonken vliegen letterlijk aan alle kanten om je oren. Gevaarlijk dus! Het gebruik van een veiligheidsbril is dan zeer aan te raden.

Tips voor staalwol fotografie - 12

Succes

En, ga je het een keer proberen? Ik denk dat het met de tips uit dit blog wel gaat lukken. Alvast heel veel plezier, maar blijf altijd goed op de veiligheid van jezelf, de spinner en de omgeving letten!

Tips voor staalwol fotografie - 13

Adobe heeft tijdens Adobe MAX belangrijke innovaties onthuld voor haar Creative Cloud-applicaties en -services. Naast nieuwe functies, zoals neurale filters in Photoshop, brengt het bedrijf updates uit voor onder andere Lightroom, Premiere Pro en Illustrator. Ook zijn Adobe Illustrator-app voor iPad en Adobe Fresco-app voor iPhone gelanceerd.
 

Wereldwijde creativiteitsconferentie

MAX 2020 heeft als doel om creativiteit voor iedereen mogelijk te maken en wordt aangeboden als een gratis, internationaal evenement. Met 56 uur aan geplande live-sessies brengt Adobe MAX inspiratie, specifieke productdetails, verschillende masterclasses en community events. Van doorgewinterde professionals tot studenten, en van social media experts tot hobbyisten: het evenement van dit jaar geeft makers eindeloze mogelijkheden om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

'In een jaar gekenmerkt door zoveel uitdagingen, zijn we er trots op om onze community samen te brengen en onze visie te delen om de inspiratie voor iedereen te versterken', aldus Scott Belsky, Chief Product Officer en Executive Vice President, Creative Cloud, Adobe. 'Het visualiseren van ideeën, het delen van verhalen en het uitdrukken van wat er in iemands geest omgaat, is nu belangrijker dan ooit. We kijken ernaar uit om creatieve apps en services te introduceren die zijn gebouwd om de voortdurende groei van creators te stimuleren – en tegelijkertijd beginners eenvoudige tools bieden die hun ideeën tot leven brengen.'

Creatieve systemen die zijn gebouwd om samen te werken

Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor teams om synchroon en efficiënt samen te werken. Creative Cloud-applicaties zijn altijd essentieel geweest bij het stimuleren van die nodige output en samenwerking. In dat licht wordt Creative Cloud Libraries verder uitgebreid. Gebruikers kunnen gedeelde systemen opzetten via Adobe XD, assets ophalen via Adobe Spark en verbinden met apps van andere partijen, zoals Google Cloud, via open Library APIs voor developers.

Krachtige tools om het onmogelijke te creëren

Adobe introduceert daarnaast honderden geavanceerde functies. Zo kent Photoshop onder meer de door Sensei (artificial intelligence, AI)-aangedreven Sky Replacement, twee nieuwe Refine Edge-selecties en neurale filters. De nieuwe Illustrator-app voor iPad krijgt met de 1.0-release de belangrijkste functies en meer dan 18.000 lettertypen. Op de iPhone biedt de nieuwe Fresco-app gebruikers dezelfde functionaliteit die ze gewend zijn van andere tablets. Met behulp van Cloud Documents zijn alle projecten in Fresco direct beschikbaar op alle ondersteunde apparaten voor een naadloze ervaring.

Voor Premiere Pro toonde Adobe een preview van een door Sensei-aangedreven Speech to Text-functie waarmee automatisch bijschriften en ondertitels worden gegenereerd. Diezelfde AI-technologie wordt ingezet voor een nieuwe functie in After Effects genaamd Roto Brush 2. Hiermee wordt een object frame voor frame geselecteerd en geïsoleerd. Afsluitend is Adobe Aero geïntroduceerd: een openbare desktop-bèta waarmee iedereen meeslepende en interactieve AR-ervaringen kan creëren.

Contentauthenticiteit

Daarnaast heeft Adobe een prototype getoond van een tool voor het toeschrijven van digitale content. Deze tool zal later debuteren in Photoshop en Behance als onderdeel van het Content Authenticity Initiative, een programma gericht op het tegengaan van misleidende manipulatie van online content. Hiermee loopt Adobe voorop in de ontwikkeling van een oplossing die makers in staat stelt te laten zien welke wijzigingen ze toepassen op hun content voordat ze deze met de wereld delen. Tegelijkertijd helpt het consumenten om misleidende informatie te identificeren.

Het initiatief is gelanceerd tijdens Adobe MAX 2019 in samenwerking met onder andere The New York Times Company, Twitter, Inc. en Microsoft. De nieuwe functionaliteit zal in de komende weken beschikbaar zijn voor een groep bètagebruikers in Photoshop. De tool wordt naar verwachting in 2021 verder uitgerold naar andere Creative Cloud-apps.

Inspiratie van de meesters

Adobe MAX biedt het virtuele podium aan professionals met sessies die zijn ontworpen om het publiek maximaal te inspireren. De keynote-sessie wordt gepresenteerd door Conan O'Brien. Andere sprekers tijdens de conferentie zijn onder meer Zendaya, Ava DuVernay, Shepard Fairey, Gwyneth Paltrow, Awkwafina, Taika Waititi, Stanley Tucci, Tyler, the Creator, Common, Ai Weiwei, Wes Anderson en Roxane Gay. Een volledige lijst is hier te vinden.

De herfst is hét jaargetijde om sfeervolle landschapsfoto’s te maken. Je hebt de grootste kans op mist en zonneharpen en dat heeft wat mystieks. In een eerder blog heb ik tips gegeven voor het fotograferen van ochtendnevel. Voor het fotograferen van zonneharpen gebruik je dezelfde tips én ik geef je er graag nog een paar extra.

Zo fotografeer je zonneharpen - 1

Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Zonneharpen, jakobsladders of zonnestralen kun je in elk jaargetijde zien, maar je ziet ze niet vaak. Er zijn een aantal omstandigheden van belang en vaak duren die maar kort. Ten eerste moet het zonlicht verstrooien door bijvoorbeeld stof of mist. Ten tweede moeten er in de omgeving voldoende schaduwpartijen zijn, bijvoorbeeld wanneer de zon door een bladerdek schijnt.

In een bos zie je zonneharpen als het wat mistig is en de zon er doorheen breekt. Houd de weersvoorspellingen daarom goed in de gaten. Ga vroeg op pad als er mist wordt voorspeld en het een zonnige dag belooft te worden. Ochtendnevel verdwijnt namelijk vaak vrij snel en zonnestralen zijn meestal maar kort echt mooi. Toch treden zonneharpen in principe gedurende de gehele dag op. In de herfst en in de winter wil het bijvoorbeeld rond zonsondergang wel weer eens mistig worden.

Zo fotografeer je zonneharpen - 2

 

Zonneharpen ontstaan bijvoorbeeld als de zon door een gat in het wolkendek schijnt. Dat levert een mooi plaatje op. Maar mijn favoriete locatie voor zonneharpen is het bos. Zonneharpen kunnen heel lastig te fotograferen zijn. Niet zo zeer om een foto van het fenomeen te maken, maar wel om er een echt goede foto van te maken.

Je moet het doen met de plekken waar ze te vinden zijn en je ziet zonnestralen alleen tegen de zon in. Hierdoor ben je beperkt qua locaties en kan het lastig zijn om een mooie compositie te vinden. Mist bijvoorbeeld, is veel makkelijker. Omdat mist zich rondom bevindt, kun je met mist namelijk veel makkelijker een goede compositie vinden. Vaak helpt het om wat verder van de zonnestralen te gaan staan. Van een wat grotere afstand zie je de lichtverstrooiing beter en zijn de stralen duidelijker zichtbaar.

Zo fotografeer je zonneharpen - 4

Zo fotografeer je zonneharpen - 5

f/11, 1/13s en ISO100 op 128mm

Hoe stel ik mijn camera in?

Ik maak bij voorkeur foto’s vanaf een statief, zodat ik een zo laag mogelijke ISO-waarde kan gebruiken. Zet de (optische) stabilisatie uit en bedenk of je juist alles scherp wilt hebben (hoog diafragmagetal) of juist niet (laag diafragmagetal). In het bos is het vaak mooi om met hogere diafragmagetallen te werken.

Met zonnestralen is het vaak aan te raden te kiezen voor wat onderbelichting. Delen van de foto zijn snel overbelicht en die kunnen lastig netjes te corrigeren zijn in de nabewerking. Heeft je camera een beperkt dynamisch bereik, maak dan meerdere belichtingen die je bijvoorbeeld in Lightroom of Photoshop samenvoegt.

Let op: schiet je toch op een hogere ISO-waarde, bijvoorbeeld omdat je liever geen statief gebruikt, dan gaat je dynamische bereik omlaag. Dus ook dan is het aan te raden om meerdere belichtingen te maken en deze in de nabewerking te combineren.

 
 
 

Wat als het niet lukt?

Als het niet lukt om zonnestralen vast te leggen, dan kun je gaan zoeken naar uitleg om zonnestralen te maken in Photoshop. Maar niets haalt het bij echte zonnestralen. Geef daarom niet op als het de eerste keer niet lukt en doe later nog een poging.

Maar wat nu als je tóch graag zonnestralen in de nabewerking wilt creëren? Probeer dan eens het Sun Rays filter van Luminar. Dit filter creëert een effect wat redelijk in de buurt komt van echte zonnestralen. Als je het wilt proberen, gebruik het dan met mate. Het effect van het filter is namelijk al snel te overdreven, waardoor een foto er erg nep uit ziet.

Maar doe je het goed, dan kunnen veel mensen het effect niet van echte zonnestralen onderscheiden. Toch raad ik iedereen aan op zoek te gaan naar echte zonnestralen. Het maken van een foto met echte zonnestralen geeft écht veel meer voldoening dan een filter.

Zo fotografeer je zonneharpen - 8

 

Zo fotografeer je zonneharpen - 9

 

De aanhouder wint

Echt mooie zonneharpen treden vrij zelden op. Ik fotografeer al jaren in bossen en ik heb vrij weinig keren echt heel duidelijke zonnestralen kunnen fotograferen. Soms is het in de herfst dagenlang grijs en krijg je dus zeker geen zonnestralen te zien. En bedenk dat het niet in alle delen van Nederland even vaak mistig is. Maar de aanhouder wint! Laat je niet ontmoedigen als je niet direct zonneharpen ziet. En tot die tijd hoop ik dat ik je kan laten genieten van mijn foto’s van zonneharpen.

De foto's die je in dit blog voorbij hebt zien komen, zijn gemaakt met de Sony A6500 systeemcamera en de Sony A5100 systeemcamera met een Sony 18-200mm of de Tamron 18-200mm lens.

Zo fotografeer je zonneharpen - 10