Foto

Het maken, bewerken en presenteren van foto's.

Een van de belangrijkste eigenschappen van Photoshop is dat je een document kunt opdelen in zogenaamde lagen. We leggen je uit wat een laag inhoudt en wat je er mee kunt!

Wat is een laag?

Een laag is als een transparant velletje dat je op de foto legt. Hierin zit dan een deel van het beeld. Omdat je dat velletje vrij kunt verschuiven en apart kunt bewerken, is dit heel geschikt voor bijvoorbeeld beeldmontages. Zo kun je een achtergrondbeeld hebben en daarboven een ingemonteerd object in een eigen laag. Dat object kun je dan altijd nog verschuiven of van kleur veranderen, zonder dat de rest van de foto daardoor verandert. Er zijn niet alleen ‘gewone’ lagen met pixels erin, maar ook tekstlagen en speciale aanpassingslagen.

Achtergrondlaag

Als je in Photoshop een nieuw document opent, zie je in het lagenpalet het icoontje van één laag, met de naam Achtergrond. Ook bij een gewone foto (bijvoorbeeld vanuit Lightroom naar Photoshop gestuurd) waarin nog niets bewerkt is, zal dat het geval zijn. Technisch gesproken is dit eigenlijk geen laag en spreken we in dit geval ook over een ‘document zonder lagen’. Het is echter mogelijk om van een achtergrondlaag een ‘echte’ laag te maken, zonder dat er een nieuwe achtergrondlaag daaronder ontstaat. Je moet je voorstellen dat er dan wel sprake is van een achtergrond, maar dat dit een transparante achtergrond is. Om een echte laag te maken van een achtergrondlaag, dubbelklik je op het icoontje. Je krijgt dan een dialoogvenster, waarin je ook meteen een naam aan die laag kunt geven. Dat is ook een opvallend verschil: de achtergrondlaag heet altijd Achtergrond; een echte laag kun je zelf een naam geven door op de naam in het lagenpalet te dubbelklikken. Als je de Alt-toets ingedrukt houdt bij het dubbelklikken, sla je het dialoogvenster over en wordt de laag gewoon Laag 0 genoemd.

Als je naar het lagenpalet kijkt, zie je de lagen in volgorde van boven naar beneden, met de eventuele Achtergrond onderop. Uiteraard is de volgorde van de lagen van belang voor de manier waarop je het resultaat in de foto ziet. Soms zul je die volgorde dus nog willen veranderen. Dat gaat heel simpel door een laag met de muis op te pakken en te verslepen naar de positie waar je hem wilt hebben. Alleen de Achtergrond kun je niet verslepen. Als je die op een andere plaats in het stapeltje wilt hebben, moet je er eerst een gewone laag van maken.


De foto die opent in Photoshop wordt direct de achtergrondlaag.

Tekstlaag

Naast gewone lagen, waarin pixels zitten, kent Photoshop ook nog andere soorten lagen. Een tekstlaag is een laag met letters erin. Als je het Tekstgereedschap kiest en begint te typen, ontstaat automatisch een tekstlaag. Tekst in een aparte laag heeft diverse voordelen. Ten eerste kun je op ieder moment de tekst nog veranderen als je bijvoorbeeld een typfoutje ontdekt of toch een ander lettertype of een andere lettergrootte wilt gebruiken. Ten tweede kun je de tekst zo nog verschuiven ten opzichte van het beeld. Verder kun je allerlei fraaie effecten aan een laag toevoegen, zoals ‘diepte’ of een schaduw. Als je de cursor op het Tekstgereedschap zet en de muisknop even ingedrukt houdt, krijg je nog een aantal andere tekstgereedschappen. Hiermee kun je bijvoorbeeld verticaal typen of een tekst binnen een bepaalde selectie of vorm zetten.

Aanpassingslaag

De derde soort laag die we behandelen, is een heel bijzondere laag. Als je aanpassingen aan foto’s doet, kun je die direct op de foto toepassen. Je kunt bijvoorbeeld het contrast aanpassen met Afbeelding, Aanpassingen, Curven. Het nadeel van dit direct op de foto werken is dat zo’n aanpassing meteen definitief is. De pixels zijn definitief veranderd van kleur en/of helderheid. Dat draai je niet zomaar weer terug.

Daarom kent Photoshop voor veel correcties een alternatieve methode, namelijk via een Aanpassingslaag. Het effect van bijvoorbeeld een Curven-aanpassingslaag is precies hetzelfde als wanneer je Curven direct op de foto toepast. Het verschil is echter dat die aanpassingen nu in een aparte laag zitten. Hierbij blijven de pixels eronder gewoon zoals ze zijn. Door de aanpassingslaag te selecteren, kun je in het Eigenschappen-palet de instellingen op ieder moment nog veranderen. Ook kun je de laag gewoon weer weggooien als je je bedenkt (sleep hem naar het prullenmandje). Een aanpassingslaag is dus een ‘niet-destructieve’ correctie.

Een aanpassingslaag is een niet-destructieve bewerking omdat je de instellingen op ieder moment nog gewoon kunt veranderen. Bevalt de correctie helemaal niet, dan gooi je de laag gewoon weer weg door hem naar het prullenmandje te slepen.

Slim object

Een bijzondere versie van een laag is het Slim object. Hierbij wordt de originele inhoud van de laag bewaard en wordt die steeds opnieuw gebruikt om de laag te renderen. Zo kun je bijvoorbeeld een raw-bestand als Slim object opnemen. Vanuit Lightroom kun je dit doen door te kiezen voor Foto, Bewerken in, Openen als slim object in Photoshop. Als je dubbelklikt op zo’n Slim object-laag, krijg je het Camera Raw-dialoogvenster te zien en kun je alsnog de Camera Raw-instellingen aanpassen. Via Slimme objecten worden veel bewerkingen ‘niet destructief’, omdat je gewoon de instelling van de bewerking aanpast. Vervolgens wordt de laag opnieuw gerenderd. Niet iedere bewerking is echter op een Slim object toe te passen. Zo kun je bijvoorbeeld het Kloonstempel of de Retoucheerpenselen niet gebruiken op een Slim object. Je kunt ook een aantal lagen samenvoegen tot één Slim object.

IJsvogels kun je in principe overal vinden waar water is. Zelfs op sommige plekken waar zout water is, kun je de ijsvogel zien. Toch zijn er plekken waar je hem vaker tegenkomt dan op andere plekken. Voordat we al die locaties aan je weggeven, hebben we eerst een paar tips voor je om ze op de foto te zetten. Een ijsvogel fotograferen is namelijk niet altijd even makkelijk. Het zijn kleine vogeltjes en ze zijn enorm snel. De ijsvogel nestelt in een steile wand naast het water. Je ziet de ijsvogel vaak op een laaghangende tak zitten, zoekend naar een visje om te vangen.

Criteria voor een leefgebied voor de ijsvogel

Het leefgebied van de ijsvogel moet aan de volgende criteria voldoen. Heeft een gebied bij jou in de buurt al deze punten? Dan is de kans groot dat je hier ijsvogels kunt vinden.
- Visrijk water, waar visjes in leven die de ijsvogel kan eten
- Voldoende begroeiing waarvandaan de ijsvogel kan jagen, in de vorm van bomen of struiken
- Nestelplekken, waar de ijsvogel ook tot rust kan komen en waar hij dus niet constant opgejaagd wordt door passerende auto's, wandelaars of honden


Foto: Fotografie-gino

Neem je telelens mee

Wanneer je ijsvogels (of vogels in het algemeen) gaat fotograferen is het handig om dat niet met een groothoeklens te gaan doen. Je hebt een telelens met een flink bereik nodig om deze kleine vogeltjes op de foto te zetten, aangezien je natuurlijk niet echt dichtbij kunt komen. Aangezien het enorm lastig is om je camera op 600 mm stil genoeg te houden om een foto te maken, is het ook handig om een rijstzak of statief mee te nemen. Zo heb je al snel een stuk minder last van bewegingsonscherpte.


Foto: Harry57

Instellingen

IJsvogeltjes zijn enorm snel. Wanneer ze stil op een tak zitten, kun je best een iets tragere sluitertijd gebruiken. Wanneer je ze echter in vlucht wilt fotograferen, of bijvoorbeeld wanneer ze net een vis uit het water pikken, is een hoge sluitertijd een absolute must. Kies daarom het liefst een lens met een vast diafragma, zodat je niet alleen een mooi zachte achtergrond krijgt, maar je ook gebruik kunt maken van een optimale lichtinval.


Foto: MartijnvanSabben

Wees heel stil en heb geduld

De natuur werkt niet op tijd. Het kan dus best zijn dat je een tijdje moet wachten voor je een ijsvogel spot. Wacht daar rustig op en maak niet te veel geluid, je wilt de dieren namelijk niet weg jagen. Wanneer je naar een wat drukker bezocht gebied gaat (zoals een wandelgebied) is het slim om op tijden te komen waarop er nog niet zo veel mensen zijn, zoals vroeg in de ochtend of met zonsondergang. Zo loop je minder kans dat de ijsvogel, die je net voor je lens hebt, opschrikt van een wandelaar of een hond die door het struikgewas struint.

Lees ook: basiscursus vogelfotografie

Locaties om de ijsvogel te spotten

- Nationaal park de Biesbosch
- Uitkijktoren Ooltgensplaat Hellegatsplaten
- Rivier de Lek
- Vogelplas Starrevaart
- Kleine Bolspolder
- Oostvoornse Meer
- Vogelkijkhut de IJsvogel
- Vogelijkhut Amalia
- Amsterdamse Waterleidingduinen
- Bert Bospad
- Nationaal Park Lauwersmeer
- Vogelkijkhut De Zeearend

Ga je op pad? Check dan ook even Waarneming.nl. Op deze website kunnen mensen het invullen wanneer ze een bepaalde diersoort hebben gespot. Zo kun je zien waar je het beste heen kunt voor de ijsvogel of een andere diersoort. Check ook de website Vogelkijkhut.nl, hier staan alle openbare vogelkijkhutten in Nederland geregistreerd.

Adobe heeft tijdens Adobe MAX belangrijke innovaties onthuld voor haar Creative Cloud-applicaties en -services. Naast nieuwe functies, zoals neurale filters in Photoshop, brengt het bedrijf updates uit voor onder andere Lightroom, Premiere Pro en Illustrator. Ook zijn Adobe Illustrator-app voor iPad en Adobe Fresco-app voor iPhone gelanceerd.
 

Wereldwijde creativiteitsconferentie

MAX 2020 heeft als doel om creativiteit voor iedereen mogelijk te maken en wordt aangeboden als een gratis, internationaal evenement. Met 56 uur aan geplande live-sessies brengt Adobe MAX inspiratie, specifieke productdetails, verschillende masterclasses en community events. Van doorgewinterde professionals tot studenten, en van social media experts tot hobbyisten: het evenement van dit jaar geeft makers eindeloze mogelijkheden om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

'In een jaar gekenmerkt door zoveel uitdagingen, zijn we er trots op om onze community samen te brengen en onze visie te delen om de inspiratie voor iedereen te versterken', aldus Scott Belsky, Chief Product Officer en Executive Vice President, Creative Cloud, Adobe. 'Het visualiseren van ideeën, het delen van verhalen en het uitdrukken van wat er in iemands geest omgaat, is nu belangrijker dan ooit. We kijken ernaar uit om creatieve apps en services te introduceren die zijn gebouwd om de voortdurende groei van creators te stimuleren – en tegelijkertijd beginners eenvoudige tools bieden die hun ideeën tot leven brengen.'

Creatieve systemen die zijn gebouwd om samen te werken

Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor teams om synchroon en efficiënt samen te werken. Creative Cloud-applicaties zijn altijd essentieel geweest bij het stimuleren van die nodige output en samenwerking. In dat licht wordt Creative Cloud Libraries verder uitgebreid. Gebruikers kunnen gedeelde systemen opzetten via Adobe XD, assets ophalen via Adobe Spark en verbinden met apps van andere partijen, zoals Google Cloud, via open Library APIs voor developers.

Krachtige tools om het onmogelijke te creëren

Adobe introduceert daarnaast honderden geavanceerde functies. Zo kent Photoshop onder meer de door Sensei (artificial intelligence, AI)-aangedreven Sky Replacement, twee nieuwe Refine Edge-selecties en neurale filters. De nieuwe Illustrator-app voor iPad krijgt met de 1.0-release de belangrijkste functies en meer dan 18.000 lettertypen. Op de iPhone biedt de nieuwe Fresco-app gebruikers dezelfde functionaliteit die ze gewend zijn van andere tablets. Met behulp van Cloud Documents zijn alle projecten in Fresco direct beschikbaar op alle ondersteunde apparaten voor een naadloze ervaring.

Voor Premiere Pro toonde Adobe een preview van een door Sensei-aangedreven Speech to Text-functie waarmee automatisch bijschriften en ondertitels worden gegenereerd. Diezelfde AI-technologie wordt ingezet voor een nieuwe functie in After Effects genaamd Roto Brush 2. Hiermee wordt een object frame voor frame geselecteerd en geïsoleerd. Afsluitend is Adobe Aero geïntroduceerd: een openbare desktop-bèta waarmee iedereen meeslepende en interactieve AR-ervaringen kan creëren.

Contentauthenticiteit

Daarnaast heeft Adobe een prototype getoond van een tool voor het toeschrijven van digitale content. Deze tool zal later debuteren in Photoshop en Behance als onderdeel van het Content Authenticity Initiative, een programma gericht op het tegengaan van misleidende manipulatie van online content. Hiermee loopt Adobe voorop in de ontwikkeling van een oplossing die makers in staat stelt te laten zien welke wijzigingen ze toepassen op hun content voordat ze deze met de wereld delen. Tegelijkertijd helpt het consumenten om misleidende informatie te identificeren.

Het initiatief is gelanceerd tijdens Adobe MAX 2019 in samenwerking met onder andere The New York Times Company, Twitter, Inc. en Microsoft. De nieuwe functionaliteit zal in de komende weken beschikbaar zijn voor een groep bètagebruikers in Photoshop. De tool wordt naar verwachting in 2021 verder uitgerold naar andere Creative Cloud-apps.

Inspiratie van de meesters

Adobe MAX biedt het virtuele podium aan professionals met sessies die zijn ontworpen om het publiek maximaal te inspireren. De keynote-sessie wordt gepresenteerd door Conan O'Brien. Andere sprekers tijdens de conferentie zijn onder meer Zendaya, Ava DuVernay, Shepard Fairey, Gwyneth Paltrow, Awkwafina, Taika Waititi, Stanley Tucci, Tyler, the Creator, Common, Ai Weiwei, Wes Anderson en Roxane Gay. Een volledige lijst is hier te vinden.

Of je nu hobbyfotograaf bent of je werk daadwerkelijk wilt verkopen: Instagram is het ideale platform voor fotografen. Je brengt jouw werk onder de aandacht bij een groot aantal mensen en kunt je socialmediakanaal ook gemakkelijk koppelen aan je website als je van fotograferen meer dan alleen een hobby wilt maken. Zo verander je jouw Instagram in een business.
 

Volgers laten groeien

Wanneer je jouw Instagram professioneel wilt gaan gebruiken, ben je gebaat bij zoveel mogelijk actieve volgers. Instagram geeft aan dat geweldige content hoger op de tijdlijn komt te staan. De populairste en meest gedeelde content is dan ook visueel aantrekkelijk. Iets waar jij als fotograaf je creativiteit helemaal in kwijt kunt. Naast dat je mooie beelden moet plaatsen in een herkenbare stijl, zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo verhoog je de betrokkenheid bij je volgers en wordt jouw content aan meer volgers getoond wanneer je consistent goede content plaatst op Instagram. De beste plaatsingsfrequentie is er een die je consequent op lange termijn kunt blijven toepassen. Met het juiste telefoon abonnement doe je dit waar je ook bent.

Content plannen

Een succesvol Instagramaccount is een account waar een strategie achter zit. Kies jouw niche om jezelf te onderscheiden, van smakelijke food photography tot landschapsfotografie, waarin jouw persoonlijke stijl aanwezig is. Maak gebruik van een contentplanning die je vol kunt houden en die aansluit op jouw workflow. Hierdoor hoef je nooit te posten om maar wat te posten, waardoor de kwaliteit van je content hoog blijft. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je ervoor kiest om eens per week een bericht te plaatsen of drie keer per dag, als je maar een regelmatig patroon aanhoudt met consistent goede content.

Verdienen op Instagram

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt verdienen met Instagram. Allereerst kun je via dit kanaal jouw foto's verkopen. Eventueel kun je ook een website maken, zodat je van Instagram naar je website kunt linken en bezoekers hier hun favoriete beelden aan kunnen schaffen. Ook kun je bijvoorbeeld samenwerkingen aangaan met merken. Als fotograaf trek jij een bepaald type volger aan en voor andere bedrijven kan het interessant zijn om met jou een overeenkomst aan te gaan, zodat je hun producten bij jouw volgers onder ogen brengt. Wat ook interessant kan zijn, is dat je jouw kennis gaat delen met je volgers. Dit kan bijvoorbeeld door een online cursus te maken, die je promoot op jouw Instagramkanaal.

Instagram Business account

Als je jouw Instagram zakelijk gebruikt, kun je jouw persoonlijke profiel omzetten in een Business account. Met een zakelijk account krijg je inzicht in de statistieken, zodat je jouw doelgroep beter leert kennen. Ook kun je advertentiecampagnes in gaan zetten. Instagram kent dezelfde ruime advertentiemogelijkheden als grote broer Facebook. Je kunt je dus zeer nauwkeurig op je doelgroep richten.

Een tijdje geleden zag ik het staalwol spinnen bij een collega fotograaf. Dit leek mij altijd al echt leuk en vooral interessant. Ik heb contact met haar gezocht en in korte tijd ontstond er een groepje dat op een avond ging staalwol spinnen. Wat een beleving! Helaas hadden we toen veel wind en regen, dus lang duurde het niet. Maar het resultaat was er zeker niet minder om. Na het uploaden van de foto’s naar mijn Instagram account krijg ik vaak de vraag: “Hoe gaat dat nu in zijn werk?” En de opmerking: “Wat ziet het er spectaculair uit, maar ik heb er nog nooit van gehoord.” Vandaar dit blog!

Tips voor staalwol fotografie - 1

Hoe gaat het in zijn werk?

Eigenlijk is het staalwol spinnen heel simpel, maar je moet er maar net op komen. Er is dus ooit iemand geweest die bedacht heeft dat staalwol mooi brand. En om het in een garde stoppen met een stuk touw of ketting eraan en het in de brand steken. En er vervolgens heel hard mee te draaien zodat er een mooie vonkenregen ontstaat. Dit is eigenlijk precies hoe het in zijn werk gaat...

Tips voor staalwol fotografie - 2

Wat heb je nodig?

Een statief of andere vorm van steun is erg belangrijk, omdat je camera niet moet bewegen tijdens de opnames. Je kunt de camera als alternatief op een muurtje of paaltje zetten, maar je kunt ook een stevige ondergrond maken met een zak rijst.

Ook een afstandsbediening voor je camera is onmisbaar. Zodra je de ontspanknop indrukt zonder afstandsbediening zal er bewegingsonscherpte in de foto komen. Iets wat we niet willen. Je kunt gebruikmaken van de zelfontspanner, maar dan lever je twee seconden in op de tijd die je hebt voor de foto. Staalwol brandt de ene keer namelijk een minuut en de andere keer misschien maar tien seconden...

Over staalwol gesproken: staalwol 0000 is erg fijn van structuur en dat geeft mooie vonken. Let er bij het kopen van staalwol op dat er geen zeep in zit, je hebt echt 'pure' staalwol nodig van de bouwmarkt.

 • Een camera waarmee je de sluitertijd in kunt stellen
 • Een UV-filter voor je objectief
 • Zonnekap voor je objectief
 • Een stevig statief
 • Een afstandsbediening voor je camera
 • Staalwol 0000
 • Een 9 volt batterij
 • Een ketting of een stuk stevig touw
 • Een garde om de staalwol in te stoppen
 • Een persoon met een flinke dosis lef die wil spinnen (spinner)
 • Vuurwerende kleding
 • Een veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Emmer water of brandblusser
 • Zaklamp

Tips voor staalwol fotografie - 3

Voorbereiding en veiligheid

Maak het touw of de ketting vast aan de garde. Pluis het staalwol een beetje uit elkaar, zodat er goed lucht bij kan komen. Dan stop je de staalwol in de garde en kun je gaan beginnen. Je pakt de 9 volt batterij erbij en houdt die tegen de staalwol aan, tot het begint te ontsteken. Zodra het brandt draai je het touw boven je hoofd, of naast je, hard in het rond. Zorg dat het touw om je pols zit, dat verkleint het risico van losschieten.

De vonken zijn extreem heet en je moet er alert op zijn. Soms vliegen er in plaats van vonkjes, complete stukken staalwol uit de garde. En dan praat je niet meer over vonken maar eerder over vuurballen die een brand in de berm kunnen veroorzaken...

Let er vooral op dat je de 9 volt batterij altijd ergens opbergt waar geen staalwol in zit. Dus niet beide in één jaszak, want geloof me, het wordt een "feest" in je jaszak en dan staat je jas binnen de kortste keren in de brand. Als het erg droog is, zorg dan dat je een emmer met water of een brandblusser paraat hebt staan, mocht er een brand ontstaan. Ga niet spinnen als het een droge zomer is, want de vonken vliegen echt ver en alle kanten op!

Tips voor staalwol fotografie - 4

Denk na over je compositie

Bedenken vooraf wat een mooie plek is. Wil je een reflectie? Ga dan bij het water op bijvoorbeeld een bruggetje of steiger staan spinnen en zet de camera vlakbij het water. Zoek spannende plekjes, maar let altijd op veiligheid! Heb je de goede compositie, zorg dan dat je scherpstelt op het punt waar de spinner staat. Gebruik eventueel een zaklamp als hulpmiddel om scherp te stellen. Je kunt op dat moment gerust de autofocus aanzetten, maar zet het objectief daarna weer op manual focus! Blijf tussen de foto’s door variëren van compositie. Speel gerust met een hoog of juist een laag standpunt.

Tips voor staalwol fotografie - 5

Welke instellingen gebruik ik?

De eerste tip die ik wil geven is om te fotograferen in RAW als je die mogelijkheid hebt. Zo kun je naderhand spelen met je witbalans, hooglichten en schaduwen in de nabewerking. Door de schaduwen op te halen laat je meer van de omgeving laten zien. Leuk als je bijvoorbeeld op een urban locatie met veel graffiti bent geweest. Mocht je deze mogelijkheid niet hebben, blijf dan tijdens het schieten van de foto’s kijken naar je resultaten. Neem er dan vooral de tijd voor, dat je niet thuis voor teleurstellingen komt te staan.

Kies een diafragma tussen de f/8 en f/11

Zet je diafragma tussen de f/8 en f/11. Dit voor een mooie scherpte van het onderwerp. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe donker het is. De ISO-waarde zet je zo laag mogelijk. Ik gebruik zelf altijd ISO 100 om zo min mogelijk last van ruis te hebben. Een lange sluitertijd is wel echt een must. Anders zie je geen strepen. De sluitertijd kan variëren van 2 tot 30 seconden. Het staalwol brandt ongeveer 10 tot 60 seconden, maar het is afhankelijk van het weer en de snelheid waarmee gespind wordt. Draai je heel hard, dan komen de vonken verder en is het sneller op. Draai je zachtjes, dan zul je amper vonken zien.

Stel handmatig scherp

Voor de spinner begint, kan hij of zij even met een zaklampje schijnen zodat iedereen handmatig kan scherpstellen op de juiste plek De spinner moet natuurlijk wel op dezelfde plek blijven staan. Heb je een objectief met beeldstabilisatie? Zet dat dan altijd uit wanneer je camera op een statief staat! Anders zal de beeldstabilisatie toch proberen om bewegingen, die er niet zijn, te compenseren en dit kan juist trillingen en daardoor onscherpe foto's veroorzaken.

Tips voor staalwol fotografie - 6

 

Zoals je ziet geeft een sluitertijd van 1/20e seconde nog geen mooi resultaat. De sluitertijd mag langer. In de volgende foto, met een iets langere sluitertijd, beginnen we een streep te zien. Maar dat mag gerust meer. Dus de sluitertijd moet nog langer. De foto daarna is gemaakt met een sluitertijd van vier seoncden en daar zie je al de cirkel ontstaan waar de vonkenregen uit vliegt. Op de laatste foto zie je de gewenste 'cirkel' ontstaan.

Tips voor staalwol fotografie - 7

 

Tips voor staalwol fotografie - 8

 

Tips voor staalwol fotografie - 9

 

Experimenteer met het spinnen

Zorg dat de spinner op een stabiele ondergrond staat. Het spinnen met staalwol is niet ongevaarlijk. De vonken vliegen dan weliswaar van je af, maar houd er altijd rekening mee dat er een vonk terug kan kaatsen. Schrik ook niet van het geluid dat je hoort als spinner. Ik vind het vooral leuk om te doen. En dat is het belangrijkste, geniet ervan!

Ga uitproberen met spinnen. Laat de persoon die draait bijvoorbeeld zo stil mogelijk staan. Dan krijg je een mooi silhouet van die persoon. Draai rondjes en draai vervolgens rondjes om je eigen as. Zo ontstaan er leuke vormen. Een bolletje bijvoorbeeld. Of loop tijdens het spinnen achterwaarts, zodat er een soort spiraal ontstaat. Als je iemand hebt die het spinnen wel leuk vindt en een goede dosis lef heeft, dan kan je best veel proberen. Blijf wel altijd op de veiligheid letten en vooral of je zelf op een veilig plek staat.

Zodra de vonkenregen rondvliegt zet je met de afstandsbediening je camera aan. Ik heb mijn camera vaak in de vonkenregen staan, dus na het aanzetten ren ik weg naar veilige afstand. Kijk daarna direct naar je resultaat: klopt de compositie en pas eventueel wat aan in je instellingen. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat je niet zo veel fout kunt doen!

De foto hieronder is een mooi voorbeeld van waarom we gebruik maken van een UV-filter of een protectfilter ter bescherming van het objectief. Een vonk bereikt de camera en ketst er weer af.

Tips voor staalwol fotografie - 10

Kijk hoe de vonken vliegen, hoe staat de wind? Hoe wordt er gedraaid? Als je hier rekening mee houdt, dan kun je een mooie compositie creëren.

Tips voor staalwol fotografie - 11

Door met zijn tweeën te spinnen krijg je een leuk effect op de foto. Voor de mensen die staan te spinnen is het minder leuk. De vonken vliegen letterlijk aan alle kanten om je oren. Gevaarlijk dus! Het gebruik van een veiligheidsbril is dan zeer aan te raden.

Tips voor staalwol fotografie - 12

Succes

En, ga je het een keer proberen? Ik denk dat het met de tips uit dit blog wel gaat lukken. Alvast heel veel plezier, maar blijf altijd goed op de veiligheid van jezelf, de spinner en de omgeving letten!

Tips voor staalwol fotografie - 13