Het kwikbatterij probleem en enkele oplossingen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Kwikbatterijen zijn vanwege het nadelige milieu aspect dat aan dit soort batterijen kleeft verboden en mogen in de meeste landen niet meer verkocht, gemaakt en geïmporteerd worden. Het bezitten van deze batterijen is niet verboden, lege (kwik)batterijen moeten worden ingeleverd op plaatsen waar speciale wegwerpbakken voor lege batterijen staan of bij het chemisch afval.

Omdat deze batterijen niet meer leverbaar zijn worden veel gebruikers van (vooral) oudere camera’s en belichtingsmeters voor een probleem gezet. De zeer constante spanning (1,35 volt) van deze kwikbatterijen wordt niet alleen gebruikt als voeding- maar ook als referentiespanning voor de lichtmeter en de elektronica. Omdat een kwikbatterij een lagere spanning heeft dan een zilveroxidebatterij (1,6 volt) en alkalinebatterij (1,55 volt) zal de belichtingsmeter geen juiste waarden meer aangeven, afwijkingen van 2 ‘stops’ zijn geen uitzondering. (Bij de Konica Tc zelfs 4 ‘stops’ !)

Afhankelijk van de schakeling in een camera of belichtingsmeter is een exacte referentie spanning van 1,35 volt noodzakelijk of niet. Een Pentax Spotmatic bijvoorbeeld heeft een ‘brug’ meetschakeling in zijn lichtmeter en werkt met een alkalinebatterij net zo nauwkeurig als met een kwikbatterij. Er kan eenvoudig gecontroleerd worden of de camera of belichtingsmeter goed werkt met alkalinebatterijen door afwisselend met een kwik- en een alkaline-batterij een lichtmeting te doen in een (niet te lichte) kamer en op een heldere lucht.

Camera’s en belichtingsmeters zullen niet defect of permanent ontregeld raken indien alkaline (of zilver-oxide) batterijen (hogere spanning) worden gebruikt in plaats van kwikbatterijen, de aangegeven belichtingswaarden kunnen echter wel anders zijn. Als er geen verschillen in gemeten belichtingswaarden te vinden zijn tussen de alkaline (of zilver-oxide) batterijen en de kwikbatterijen of als de verschillen kleiner zijn dan ± 0,5 lichtwaarde (ook wel ‘stop’ genoemd), dan is het geen enkel probleem om Auteur: F. de Gruijter, Zuidkade 161, 2741 JJ Waddinxveen, battery.adapter@orange.nl alkaline- of zilveroxide-batterijen te gebruiken. Als de verschillen groter zijn dan een halve ‘stop’ moet er worden uitgekeken naar een alternatieve spanningsbron als de kwikbatterij op is.

Indien er dia’s worden gemaakt kan een verschil van 1/3 ‘stop’ al een probleem zijn. Omdat kwikbatterijen meer dan 10 jaar houdbaar zijn als ze onder de 20oC worden bewaard (in de koelkast zelfs nog langer, wel goed beschermen tegen vocht en ijs) is het raadzaam om een voorraad kwikbatterijen aan te leggen als ergens nog ‘verse’ te verkrijgen zijn. Pas op voor ‘oude’ voorraad want batterijen die lang op de plank hebben gelegen zullen zeker niet lang meer mee gaan. Als de camera of belichtingsmeter niet goed werkt op een alkaline- of zilveroxide-batterij zijn er een aantal mogelijkheden: - Laat de camera of belichtingsmeter afstellen/ kalibreren op een PX625S zilveroxidebatterij. - Modificeer de camera of belichtingsmeter door één (of meerdere)

Schottky diode(s) in serie met de draad van het batterijencompartiment op te nemen. - Gebruik een (zelfbouw) batterij adapter. - Gebruik zink-luchtbatterijen. Voor meer informatie over deze batterijen zie pagina 2. Op pagina’s 9 t/m 10 staat een uitgebreide beschrijving voor het maken van een zelfbouw adapter zoals op de afbeelding rechts te zien is. Deze adapter is inmiddels wereldwijd door velen al succesvol nagebouwd. Kant en klaar gebouwde adapters kunnen besteld worden voor € 15,00 inclusief verzendkosten. (zie pagina 8) Voor vragen, opmerkingen, informatie, adapters of kit(s) kunt u e-mailen naar: battery.adapter@orange.nl

 PDF

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden