Fotograferen in de herfst

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Waar veel mensen er flink van balen dat de zomer en het lekkere weer voorbij is, verwelkomen veel fotografen juist de herfst. Blauwe luchten zijn maar saai, zo'n mooie grauwe herfstlucht met van die lekkere donkere wolken doen het veel beter op de foto. En dan de kleuren! Tijdens de herfst kleurt alles een beetje oranje, rood en geel. De zon staat wat lager en zorgt voor mooie schaduwspel en met een beetje geluk word je nog getrakteerd op een prachtige ochtendmist. Een voor de liefhebbers van macrofotografie zijn er tijdens de herfst volop paddenstoelen te vinden!

 

ROOD, ORANJE EN GEEL

Voor de mooiste herfstkleuren moet je natuurlijk naar het bos. De blaadjes kleuren prachtig rood, oranje en geel en het mooie is dat deze blaadjes zowel aan de bomen hangen als op de grond liggen. Dit zorgt voor een waar kleurenspektakel! Om deze kleuren zo mooi mogelijk vast te kun je je witbalans aanpassen naar warmere kleuren, dit doe je door de kleurtemperatuur van je camera te verhogen of door de witbalans op 'Bewolkt' te zetten. Sommige camera's, zoals de Sony Rx10 en RX100 serie, hebben een speciale herfst modus die automatisch zorgt voor warmere kleuren. Fotografeer je in RAW, dan kun je achteraf in de bewerking je witbalans aanpassen voor de perfecte herfstkleuren.

 

KOM IN HOGERE SFEREN, GA PADDENSTOELEN FOTOGRAFEREN

Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, maar de herfst is toch wel de periode dat ze, zoals het gezegde luidt, 'uit de grond schieten'. En paddenstoelen zijn hartstikke leuk om te fotograferen. Je hebt eindelijk een onderwerp waar je heerlijk rustig mee kunt experimenteren, ze gaan tenslotte nergens heen en ze worden ook niet moe of ongeduldig. Kies je voor een mooie macrofoto? Of wil je liever een paddenstoel met een sprekende achtergrond? Een eenzame paddenstoel of juist een complete gemeenschap? Paddenstoelen fotograferen is niet heel moeilijk, maar er zijn wel een aantal factoren die roet in het eten kunnen gooien. Lees hier ons uitgebreide artikel met tips voor paddenstoelen fotografie.

De belangrijkste tip voor het fotograferen van paddenstoelen, ga laag!
Wanneer je paddenstoelen van boven fotografeert, fotografeer je in feite de grond. Doordat de paddenstoel niet ver boven de grond uitsteekt, heb je ook geen scherpte-diepte effect (wazige achtergrond). Wanneer je een paddenstoel van opzij - of zelfs van onder - fotografeert, kun je veel meer spelen met de achtergrond en wordt je foto direct een stuk mooier. Aangezien het in de herfst vaak koud en nat is, kun je het beste een vuilniszak meenemen om op te kunnen liggen.

ZORG VOOR STABILITEIT

Tijdens de herfst is het vaak wat donkerder, zeker wanneer je in het bos bent. De zon staat lager of wordt geblokkeerd door de bomen, en dan heb je natuurlijk ook nog die typische bewolkte herfstdagen. Weinig licht betekent dat je moet fotograferen met hoge ISO-waarden, wat je liever niet hebt, of met langere sluitertijden. Dat laatste is geen probleem, mits je jouw camera goed stabiel kunt houden. En dat gaat toch het beste met een statief! Met sommige statieven kun je ook vanuit een zeer laag standpunt fotograferen, wat weer ideaal is als je paddenstoelen wilt fotograferen.

 

CREATIEF MET BLAADJES

Tijdens de herfst zie je overal blaadjes en daar kun je als fotograaf hartstikke leuke dingen mee doen. Je kunt bijvoorbeeld het mooiste blaadje zoeken en hier een artistieke (macro)foto van maken, maar je kunt ook geweldige portretten schieten met blaadjes op de voor- of achtergrond. Sommige mensen maken zelfs hele kunstwerken met blaadjes, maar het allerleukste is nog wel zoveel mogelijk blaadjes in de lucht te gooien en daar een mooie herfstfoto van maken!

 

MACROLENZEN: DUIK IN DE DETAILS

Herfst fotograferen kan met vrijwel elke camera en lens, maar er is één tak van fotografie waar je vrij specifieke apparatuur voor nodig hebt: Macrofotografie! In de herfst zijn er allemaal leuke en interessante kleine onderwerpen om te fotograferen, denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, blaadjes, spinnenwebben, insecten, kastanjes, dennenappels etc.. Hoewel je veel van deze onderwerpen kunt fotograferen met je 'gewone' lens, krijg je nooit dat speciale beeld dat je kunt maken met een macrolens. Macrolenzen zijn in staat extreem dichtbij scherp te stellen en daarmee een vergroting van minimaal 1:1 te realiseren. Dit betekent dat je jouw onderwerp levensgroot of zelfs groter dan dat vast kan leggen!

 

LENSBABY VELVET: MACRO-OBJECTIEF VOOR CREATIEVELINGEN

Steeds meer liefhebbers van macro en close-ups ontdekken de Lensbaby Velvet, een heel bijzonder objectief voor close-ups, macro en portret. Op de grotere diafragma-openingen krijg je een echt soft-effect, vanaf f/5.6 werkt hij als een gewoon topklasse objectief met macro 1:2. Met als bijzondere extra eigenschap een extreem fraaie, fluweel-achtige achtergrondonscherpte. Het is een objectief voor een rustige, beschouwende manier van werken, de scherpstelling gaat handmatig.

MIST IS MOOI!

Mist ontstaat wanneer warme en koude lucht met elkaar in aanraking komen, hierdoor onstaan zeer kleine druppeltjes water die in de lucht blijft hangen. Dit fenomeen doet zich met name voor in de herfstperiode, maar je moet hiervoor wel vroeg je bed uit. Mist vormt zich met name rond water en natte ondergronden zoals weilanden. Tot zover onze Erwin Krol benadering van dit onderwerp, wat kunnen wij als fotografen hiermee?

Mist maakt een omgeving mysterieus en zorgt ervoor dat je een bepaalde sfeer mee kunt geven aan een foto of aan een specifiek onderwerp in een foto. Denk aan dieren die net boven de laag hangende mist uitsteken of een boom waarvan net de contouren zichtbaar zijn. Of een laagje mist die een sloot bedekt, terwijl een rij bomen galant de wacht houdt. Je ziet ook erg vaak mist ´s ochtends vroeg boven de weilanden langs een snelweg (in ieder geval bij de A9 in de buurt van Alkmaar). En aangezien de kans groot is dat je ´s ochtends vroeg weer eens vast komt te staan in een file, kun je dit een minder onaangename ervaring maken door je camera mee te nemen en te proberen die mist mooi vast te leggen!

POLARISATIEFILTER

Een polarisatiefilter wordt gebruikt om reflecties tegen te gaan, handig als je bijvoorbeeld een auto wil fotograferen. Tegelijkertijd zorgen deze filters voor meer kleur en contrast in je foto's, ze worden om deze reden ook vaak gebruikt door landschapsfotografen. Biede eigenschappen komen ook prima van pas bij herfstfotografie. Omdat het in de herfst vaak vochtig is, krijg je snel last van spiegeling op de blaadjes (op de grond). Hoewel een beetje vochtigheid in een bos vaak zorgt voor mooiere kleuren, wordt die spiegeling vaak als onrustig ervaren. Een polarisatiefilter voorkomt deze spiegeling én draagt bij aan (nog) mooiere kleuren en contract. Perfect voor herfstfotografie! 

 

 

ZIE DE ZON SCHIJNT DOOR DE BOMEN

Veel fotografen dromen ervan ooit nog eens zo'n foto te maken waarbij de zonnestralen tussen de bomen doorschijnt en zorgt voor een prachtig spel van licht en schaduw. De herfst is de ideale tijd om eindelijk die foto te gaan maken! Zonnestralen zijn alleen goed zichtbaar wanneer er iets in de lucht is waar het licht op kan schijnen, zoals bijvoorbeeld nevel, mist of rook. En zoals eerder aangegeven is er tijdens de herfst vaker mist, zeker in de ochtend.

Daarnaast heb je nog iets nodig dat de zonnestralen bundelt, je wilt tenslotte niet één grote zonnestraal maar meerdere dunne stralen vastleggen. Bomen zijn hier zeer geschikt voor en tijdens de herfst heb je het voordeel dat de bomen minder dichtbegroeid zijn waardoor er beter licht doorheen komt. De mooiste zonnestralen komen van opzij of schuin van boven, wacht dus niet tot de zon te hoog staat. Net als bij het fotograferen van mist is het zaak op de juiste plaats en tijd te zijn, kwestie van je voorbereiden en vroeg opstaan dus.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!fotovideo

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden