Voorheen was Google Lens enkel beschikbaar voor de eigen Pixel-smartphones van het bedrijf, maar nu wordt de functionaliteit naar alle toestellen uitgerold. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is de Google Foto’s-app, die gratis in de Play Store staat.

Afbeeldingsresultaat voor google lensDe update die Lens toevoegt wordt vanaf vandaag wereldwijd uitgerold en is binnen enkele dagen voor iedereen beschikbaar. Vervolgens krijg je bij elke foto die je in de app bekijkt, een knop te zien waarmee je Lens opent en aanvullende informatie krijgt.

Google Lens is een slimme assistent voor je smartphonecamera. Met behulp van kunstmatige intelligentie en objectherkenning levert Lens relevante info op basis van wat je ziet. Zo kan Lens benoemen welke planten of dieren je ziet als je een foto maakt, en toont de app automatisch reviews van restaurants die in beeld staan op je camera. Ook kan Lens automatisch de gebruikersnaam en het wachtwoord van je wifi-verbinding invullen op je smartphone als je een foto van je router maakt.

Lens is te vergelijken met de manier waarop Google Translate automatisch buitenlandse woorden vertaalt als je je camera erop richt. Ook lijkt het een upgrade te zijn van Google Goggles, een beperkte objectherkenning-app die het bedrijf jaren geleden lanceerde.

Google heeft grootse plannen voor Lens. De dienst wordt ook een onderdeel van de Google Assistant, zodat je niet alleen vragen met je stem maar ook met beeld kunt stellen. Daarnaast zegt het zoekbedrijf binnenkort een versie van Lens voor iOS vrij te geven, zodat ook iPhone-gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Standaard staat Google Foto’s al voorgeïnstalleerd op veel Android-smartphones, al leveren sommige fabrikanten hun eigen galerij-app mee.