RawTherapee is een gratis RAW-convertor en bewerkingsprogramma voor digitale foto's. Het is verkrijgbaar voor Windows en Linux en wordt nog regelmatig verder ontwikkeld.

Afbeeldingsresultaat voor rawtherapee

RawTherapee wordt gebruikt om enkele bekende parameters bij de verwerking van digitale foto's te optimaliseren. De meeste gebruikers willen doorgaans alleen de witbalans of de helderheid van een genomen foto bijstellen. In plaats van een groot en duur fotobewerkingsprogramma te gebruiken, heeft u met RawTherapee de beschikking over een snelle, kleine en gespecialiseerde applicatie.

Steeds meer camera's ondersteunen het RAW-formaat. RAW-bestanden bieden meer kleurdiepte dan JPG-bestanden (een JPG gaat niet verder dan 8 bits per kleur). De bewerkingen worden zodoende uitgevoerd binnen een grotere kleurdiepte, om pas daarna omgezet en opgeslagen te worden als JPG. Daarmee blijven details behouden die verloren zouden gaan, wanneer de bewerking rechtstreeks op een 8-bits JPG-afbeelding zou worden uitgevoerd.

RawTherapee ondersteunt JPG (8-bit), PNG (8- of 16-bit) en TIFF (8- of 16-bit). Alle bewerkingen worden uitgevoerd in de 16 bits/kanaal modus.

Anders dan andere RAW-convertors kan RawTherapee gebruik maken van EAHD als demozaïek-algoritme.

Meer informatie over de resultaten van dit algoritme vergeleken met die van andere programma's kan gevonden worden op http://www.rawtherapee.com/RAW_Compare/

Welke camera's worden ondersteund?

De RAW-verwerking van RawTherapee is gebaseerd op dcraw1 (RawTherapee 2.4 gebruikt dcraw v8.97). Dit betekent dat RawTherapee alle camera's ondersteunt, die door dcraw worden ondersteund en die gebruik maken van de klassieke RGB Bayer-sensor.