IJsvogels kun je in principe overal vinden waar water is. Zelfs op sommige plekken waar zout water is, kun je de ijsvogel zien. Toch zijn er plekken waar je hem vaker tegenkomt dan op andere plekken. Voordat we al die locaties aan je weggeven, hebben we eerst een paar tips voor je om ze op de foto te zetten. Een ijsvogel fotograferen is namelijk niet altijd even makkelijk. Het zijn kleine vogeltjes en ze zijn enorm snel. De ijsvogel nestelt in een steile wand naast het water. Je ziet de ijsvogel vaak op een laaghangende tak zitten, zoekend naar een visje om te vangen.

Criteria voor een leefgebied voor de ijsvogel

Het leefgebied van de ijsvogel moet aan de volgende criteria voldoen. Heeft een gebied bij jou in de buurt al deze punten? Dan is de kans groot dat je hier ijsvogels kunt vinden.
- Visrijk water, waar visjes in leven die de ijsvogel kan eten
- Voldoende begroeiing waarvandaan de ijsvogel kan jagen, in de vorm van bomen of struiken
- Nestelplekken, waar de ijsvogel ook tot rust kan komen en waar hij dus niet constant opgejaagd wordt door passerende auto's, wandelaars of honden


Foto: Fotografie-gino

Neem je telelens mee

Wanneer je ijsvogels (of vogels in het algemeen) gaat fotograferen is het handig om dat niet met een groothoeklens te gaan doen. Je hebt een telelens met een flink bereik nodig om deze kleine vogeltjes op de foto te zetten, aangezien je natuurlijk niet echt dichtbij kunt komen. Aangezien het enorm lastig is om je camera op 600 mm stil genoeg te houden om een foto te maken, is het ook handig om een rijstzak of statief mee te nemen. Zo heb je al snel een stuk minder last van bewegingsonscherpte.


Foto: Harry57

Instellingen

IJsvogeltjes zijn enorm snel. Wanneer ze stil op een tak zitten, kun je best een iets tragere sluitertijd gebruiken. Wanneer je ze echter in vlucht wilt fotograferen, of bijvoorbeeld wanneer ze net een vis uit het water pikken, is een hoge sluitertijd een absolute must. Kies daarom het liefst een lens met een vast diafragma, zodat je niet alleen een mooi zachte achtergrond krijgt, maar je ook gebruik kunt maken van een optimale lichtinval.


Foto: MartijnvanSabben

Wees heel stil en heb geduld

De natuur werkt niet op tijd. Het kan dus best zijn dat je een tijdje moet wachten voor je een ijsvogel spot. Wacht daar rustig op en maak niet te veel geluid, je wilt de dieren namelijk niet weg jagen. Wanneer je naar een wat drukker bezocht gebied gaat (zoals een wandelgebied) is het slim om op tijden te komen waarop er nog niet zo veel mensen zijn, zoals vroeg in de ochtend of met zonsondergang. Zo loop je minder kans dat de ijsvogel, die je net voor je lens hebt, opschrikt van een wandelaar of een hond die door het struikgewas struint.

Lees ook: basiscursus vogelfotografie

Locaties om de ijsvogel te spotten

- Nationaal park de Biesbosch
- Uitkijktoren Ooltgensplaat Hellegatsplaten
- Rivier de Lek
- Vogelplas Starrevaart
- Kleine Bolspolder
- Oostvoornse Meer
- Vogelkijkhut de IJsvogel
- Vogelijkhut Amalia
- Amsterdamse Waterleidingduinen
- Bert Bospad
- Nationaal Park Lauwersmeer
- Vogelkijkhut De Zeearend

Ga je op pad? Check dan ook even Waarneming.nl. Op deze website kunnen mensen het invullen wanneer ze een bepaalde diersoort hebben gespot. Zo kun je zien waar je het beste heen kunt voor de ijsvogel of een andere diersoort. Check ook de website Vogelkijkhut.nl, hier staan alle openbare vogelkijkhutten in Nederland geregistreerd.