De één is er echt nog niet klaar voor en de ander staat juist te popelen voor het volgende seizoen: de herfst. De temperatuur daalt, het zonlicht wordt zachter en de natuur laat zich nog even van haar mooiste kant zien. De prachtige herfstkleuren en het zachte zonlicht zorgen overal voor een fotogeniek schouwspel. Voor vele fotografen is dit seizoen dan ook favoriet. Voordat het koudere weer begint, kunnen we nog genieten van de nazomer die heel veel mooie fotomogelijkheden biedt.

Nazomer foto-safari in eigen land

De ‘big five’ kom je niet zo gauw tegen, maar er zijn genoeg andere fotogenieke dieren in eigen land – en zelfs in je eigen tuin – te vinden. Met het nazomerse decor op de achtergrond maak je geheid heel fraaie foto’s. Wist je dat de vlinderstruik nog steeds in bloei staat in de late zomer? Waar een vlinderstruik bloeit, zijn vlinders te vinden en laten zij nu perfecte onderwerpen zijn voor op de foto. Met macrofotografie kun je alle details van de diertjes perfect vastleggen. Ook vind je nog genoeg kleurrijke libellen in de nazomer. Deze diertjes warmen zich op aan de zon en daarom kun je ze het beste na zonsopgang of voor zonsondergang op de foto zetten. Dan zijn ze namelijk minder actief en beter te benaderen met de camera. Bovendien komen de herfstige kleuren nog meer tot leven tijdens het gouden uurtje.

Naast de kleinere fotogenieke dieren zijn er ook een aantal grotere ‘diermodellen’ die je prachtig kunt vastleggen in de nazomer. Wat dacht je van eekhoorns? Deze sierlijke en behendige dieren verzamelen momenteel hun wintervoorraad bij elkaar. Eekhoorns zijn gek op eikels en de eikenbomen zitten daar op dit moment vol mee. Ga dus op zoek naar een eik in de buurt van je huis of in het dichtstbijzijnde bos en wacht geduldig tot één van deze prachtige diertjes zich aandient. Gaan we nog een slagje groter dan komen we bij de Schotse hooglanders terecht. Deze imposante, roodbruine dieren staan altijd mooi op de foto, maar met de warme nazomerkleuren op de achtergrond misschien nog net iets mooier. Ga je na een warme nazomerse dag vroeg uit de veren om Schotse Hooglanders te spotten? Dan is de kans groot dat er de volgende ochtend mist ontstaat, omdat het ’s nachts al flink afkoelt. Samen met de opkomende zon maak je gegarandeerd wanddecoratie-waardige foto’s.

Gezins-fotoshoot in het bos

Heb je genoeg dieren voor je lens gehad en heb je zin in iets meer interactie met je onderwerp? Dan is het tijd om de mensen om je heen weer eens op de foto te zetten. Zo is de nazomer de perfecte tijd om je gezinsfoto – die al minstens vijf jaar aan de muur hangt – te updaten. Een geschikte locatie ligt waarschijnlijk binnen handbereik, bijvoorbeeld het park bij jou in de buurt of het bos aan de rand van de stad. Neem wel je statief mee, want je moet er zelf natuurlijk ook bij op! Het licht in de nazomer is al veel zachter dan tijdens de zomermaanden, maar de kleuren worden nóg mooier wanneer je in de namiddag fotografeert.

TIP: Druk de gezinsfoto’s af en geef ze cadeau aan je ouders, schoonouders en/of grootouders. Dit levert hoe dan ook blije gezichten op.

Kleurrijke city-shoot

Niet alleen de natuur is prachtig tijdens de nazomer. Ook de steden en dorpen kleuren geel, oranje rood en bruin, wat voor een fijne sfeer zorgt. Ben je geïnteresseerd in straatfotografie? Dan haal jij je hart vast op tijdens dit seizoen. Met het enigszins wisselvallige weer kun je heel veel verschillende sfeervolle foto’s maken. Zo kun je op een zonnige dag de gezelligheid van de stad vastleggen, wanneer mensen lekker op het terras genieten van een kop koffie tussen de kleurrijke blaadjes die van de bomen vallen. Is het een regenachtige dag? Laat je dan niet tegenhouden om de straat op te gaan. Ook met wat minder mooi weer kun je prachtige foto’s maken. Denk maar eens aan een stel dat elkaar stevig vasthoudt onder een paraplu of de reflectie van een mooi gebouw in een plas water. In dit blog vind je een aantal handige tips voor straatfotografie.

TIP: Verzamel de aankomende periode al je foto’s in een CEWE Fotoboek XL en creëer een nazomerfotoboek. Het is heerlijk om zo’n fotoboek erbij te pakken op een regenachtige avond in de herfst. Een grote mok thee erbij en genieten maar!