Het zou zomaar kunnen dat je eindelijk eens de tijd hebt om je oude foto’s te digitaliseren. Scan je oude goud om er mooie fotoboeken van te maken. Om een digitaal familiearchief voor het nageslacht op te bouwen. Om de opslagkasten lekker op te ruimen. Om de jonkies te laten zien hoe jouw wereld er vroeger uitzag. Vroeger, toen vintage heel gewoon was!

Wij leggen je hier even uit welke scanmogelijkheden er zijn.

 

ALLEEN FOTO’S SCANNEN

Met al onze scanners kun je foto’s scannen. Het formaat is maximaal A4. Gaat het om kleinere formaten, dan kun je meerdere foto’s op de glasplaat leggen: de scanner herkent ze en maakt er separate scans van. Oude kleurenfoto’s waarvan de kleur is vervaagd komen er vaak weer verrassend goed uit te zien.

 

DIA’S EN NEGATIEVEN SCANNEN

Om dia’s en negatieven te scannen moet er in het deksel van de scanner een lichtpaneel zitten, dat licht door het materiaal heen stuurt. Een of meer houders voor negatieven en dia’s worden meegeleverd. De scanners die wij verkopen zorgen er automatisch voor dat stof en krasjes worden weggecorrigeerd. Bij de eenvoudigste scanner loop je een kleine kans dat er er ook wel eens een takje of een vogeltje wordt weggewerkt, bij de andere modellen verloopt deze correctie perfect. Sommige scanners kunnen naast de gewone kleinbeeldformaat (opnamen ook middenformaat en/of vlakfilm en oude glasplaten scannen.

 

IS HET EEN BEETJE TE DOEN?

Scan je voor beeldschermkwaliteit, dan gaat het scannen best vlot, voor de hoogste kwaliteit (geschikt voor foto-afdrukken) is een scanner al snel een minuut of meer per scan kwijt. Neem dus je tijd en maak vooraf een selectie. In de volautomatische modus hoef je maar een keer op de knop van der scanner te drukken en gaat alles vanzelf. Wil je enige invloed op prestaties en kwaliteit, dan kies je in de scansoftware de thuismodus. Gebruik de professionele stand als je alles in de hand wilt hebben. De scanner maakt eerst snel een prescan; daarmee geef je eventuele correcties en verbeteringen op, zodat je een optimale scan krijgt.