Foto

Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en in het kader van deze FAQ-special vind je hier de antwoorden op veelvoorkomende Android-vragen. In dit artikel: Hoe kan ik het beste mijn foto’s opslaan?

Android 2 2
Bij een back-up worden vaak niet alle foto’s meegenomen, maar het is sowieso handig(er) om je foto’s op te slaan in de Google Foto’s-app, zodat al je afbeeldingen en video’s in de cloud worden opgeslagen. Bovendien kun je zo voortaan overal gemakkelijk bij je foto’s. Heb je nog geen Google Foto’s op je Android-toestel staan, download de app dan van de Play Store. Installeer de app en ga hier naartoe, ook als je je foto’s nog niet automatisch synchroniseert met Google Foto’s. Tik vervolgens op de drie horizontale streepjes (hamburgermenu) links bovenin, druk nu op Instellingen en vervolgens Back-up en synchronisatie.

Hier kun je het schuifje bij Back-up en synchronisatie op aan zetten en zie je ook hoeveel ruimte je (over)hebt.

In een leuke fotoserie brengt Sony de evolutie van de woonkamer en invloed van de televisie op onze inrichting in beeld: van opvallende kleurenclashes uit de jaren 60 tot de strakke interieurs met de stijlvolle tv’s van vandaag.

In onderstaande fotoserie zie je hoe onze woonkamers zijn veranderd door de jaren heen, van de oogverblindende kleuren van de swingende jaren zestig tot de huidige trends met koperen lampen en grijze wanden. Zo stond bijvoorbeeld de jaren tachtig in het teken van stoffige pastelkleuren die door het minimalisme van de jaren 1990 werden weggevaagd. Als gevolg van verstedelijking is er nu meer vraag naar kleinere ruimtes die multifunctioneel zijn, maar ondanks behoefte aan kleiner wonen is het gemiddelde beeldformaat van tv’s toegenomen. Mensen leven graag in een multifunctionele woonkamer waar het mogelijk is om te eten, te ontspannen en te entertainen. Sony onderzocht de evolutie van de woonkamer door de jaren heen ter gelegenheid van de introductie van de grootformaat Sony XG95 tv.

1960
Dit decennium was een tijd van experimenten in heel Europa - zelfs in de woonkamer. Meer is meer als het ging om de felheid en hoeveelheid van kleuren. De kleurenpaletten waren geïnspireerd door de natuur; groen, bloemmotieven en goud werden op alles geplakt - van banken tot muren. Deze kamer laat zien hoe de ongewone combinatie van paars, rood en oranje bij elkaar werd gebracht:

Sony 1960

1970 
Vanaf de jaren 70 was het in de mode om stoelen en sofa's in een combinatie van stijlen en kleuren te hebben. Nieuwe materialen voor meubels, zoals glas, aluminium en kunststof, werden steeds populairder. Sinaasappel, avocado en citroengeel waren populaire kleuren voor de jaren 1970. Televisies en hi-fi systemen werden iconische design-meesterwerken om te pronken. In de meeste woonkamers werd meubilair vervangen door modernere en modulaire opbergsystemen die bestonden uit planken, ruimte voor tv, kasten en pull-down cocktailbars:

Sony 1970

1980
Tegen de jaren 80 waren zware houten meubelen gestoffeerd met pastelkleurige bekleding een trend, evenals bloemenpatronen. In dit decennium werden televisies belangrijker vanwege de opkomst van VHS en gameconsole. Het gebruik van de tv had een grote invloed op de inrichting van de woonkamer. Bankstellen werden groter evenals de kasten om alle nieuwe media in op te bergen:

Sony 1980

1990
Paring back: na de hausse van de jaren tachtig stonden de jaren negentig in het teken van minimalisme. Op de foto, een kamer gevuld met typisch witte en beige meubels. Het ontwerp van de woonkamer werd schoner en minder druk dan in het vorige decennium. In sommige Europese landen was een opblaasbaar en neon gekleurd meubilair populair. Maar over het algemeen was wit of beige echter trendy en werd het als cool beschouwd. Klimoppatronen op de muur en zijden bloemen waren nog opvallende interieurtrends:

sony 1990

2000
DIY-ontwerp: kasten met effen kleuren werden in dit decennium een beetje standaard. Er ontstond meer vraag naar betaalbare eenvoudig samen te stellen meubels. Tijdens de overgang naar de jaren 2000 begon het minimalisme geleidelijk te vervallen. Wanden met bloemen- en designerprints werden weer populair. Televisies waren niet langer grote dozen maar platte schermen om een thuisbioscoop te creëren in combinatie met luidsprekersystemen:

Sony 2000

2020
De afgelopen jaren werd het stedelijk wonen weer populair. Het is een tendens om terug te keren naar het leven in het centrum van de grote hoofdsteden. Dit met als gevolg dat huizen duurder worden en de ruimtes om te wonen kleiner. De woonkamer wordt daarom steeds vaker als multifunctionele ruimte ingezet. 
Qua inrichting is ‘thuis voelen’ een echte behoefte. Mensen willen leven in een ruimte met een sfeer. Hierdoor kunnen verschillende trends naast elkaar bestaan. Metaal en koper zijn een grote trend evenals neutrale grijze kleurenpaletten. Dit is zichtbaar in de foto van dit decennia in de koperen afwerking van de salontafel en metalen rand van de Sony XG95 Tv. Ook velvet is terug en blauw populairder in vele verschillende tinten samen met groen en lichtroze:

Sony 2020

De Sony World Photography Awards is de grootste fotografiewedstrijd ter wereld. Hier vind je de inzending van Pan Jianhua uit China met de eerste plaats tijdens de National Awards.

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De National Awards vormen een wereldwijd programma dat open staat voor fotografen van elk niveau. Het programma onderscheidt de beste foto die door een lokale fotograaf in 62 landen is genomen. De komende tijd laten wij elke werkdag een inzending zien die in de prijzen is gevallen en die ons opvalt. Dat is ditmaal de foto van Pan Jianhua uit China met de eerste plaats tijdens de National Awards, open competitie cultuur. (lees verder onder de foto)

2649 1357775 0 Pan Jianhua National Awards 1st Place China Mainland Winner Open competition Culture 2019 Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards

Geproduceerd door de World Photography Organization zijn de Sony World Photography Awards een van de belangrijkste wedstrijden op de wereldwijde fotografiekalender. De Awards worden voor het 12e jaar in partnerschap met hoofdsponsor Sony georganiseerd en bestaan uit vier competities: Professional, (voor een reeks/meerdere werken) Open (voor een enkele afbeelding), Student (voor academische instellingen) en Youth (voor 12 -19-jarigen). De shortlist van de professionele competitie wordt 26 maart bekend gemaakt.

Wie vaak met foto’s werkt hoeft niet per se zijn of haar toevlucht te nemen tot dure fotobewerkingssoftware

FastStone Photo Resizer is hiervan een goed voorbeeld. Hiermee kun je eenvoudige bewerkingen op foto’s toepassen, zoals het converteren, hernoemen en roteren van foto’s. De software heeft hierbij een batchmodus, zodat je meerdere foto’s in één keer kunt bewerken.

fastone

Mogelijkheden
Naast de eerdergenoemde bewerkingen richt Photo Resizer zich juist op eenvoudige aanpassingen. Zo kun je de kleurdiepte van de afbeeldingen aanpassen en tekst en watermerken aan de afbeeldingen toevoegen. Het venster is opgebouwd uit verschillende tabbladen, die elk zijn gereserveerd voor een specifieke actie, zoals het in een batch converteren van afbeeldingen of het in één keer hernoemen van een set afbeeldingen. De gebruikersomgeving heeft een overzichtelijke opbouw, maar zal voor sommigen ietwat gedateerd aandoen. Wij kunnen de functionele indeling echter goed waarderen. Via de knop Advanced Options heb je toegang tot de extra functies, zoals het opnieuw kaderen van foto’s.

Product: FastStone Photo Resizer (www.faststone.org/FSResizerDetail.htm)

3 en half sterren

Prijs: gratis

Pluspunten:
* Batch-ondersteuning
* Ondersteuning voor JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF en JPEG2000
* Voorbeeldweergave

Minpunten:
* Geavanceerde opties onlogisch ingedeeld

De Sony World Photography Awards is de grootste fotografiewedstrijd ter wereld. Elke werkdag vind je een inzending: deze is van Greg Lecoeur uit Frankrijk met de eerste plaats in Natural World Wildlife, open competitie.

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De National Awards vormen een wereldwijd programma dat open staat voor fotografen van elk niveau. Het programma onderscheidt de beste foto die door een lokale fotograaf in 62 landen is genomen. De komende tijd laten wij elke werkdag een inzending zien die in de prijzen is gevallen en die ons opvalt. Dat is ditmaal de foto van Greg Lecoeur uit Frankrijk die de eerste plaats Natural World Wildlife, open competitie behaalde. (lees verder onder de foto)

 wzwbiwrdmensdzcxqoxy otter

Sony World Photography Awards
Geproduceerd door de World Photography Organization zijn de Sony World Photography Awards een van de belangrijkste wedstrijden op de wereldwijde fotografiekalender. De Awards worden voor het 12e jaar in partnerschap met hoofdsponsor Sony georganiseerd en bestaan uit vier competities: Professional, (voor een reeks/meerdere werken) Open (voor een enkele afbeelding), Student (voor academische instellingen) en Youth (voor 12 -19-jarigen). De shortlist van de professionele competitie wordt 26 maart bekend gemaakt.