Agenda foto en video activiteiten

Excursie naar het Waterloopbos en Vollenhove
Zaterdag, 21 September 2019, 10:30 - 17:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HCC HCC DigiFoto (Apeldoorn) organiseert weer een excursie naar het Waterloopbos en Vollenhove op 21 september as.

Het Waterloopbos is een rijksmonument, onder het beheer van Natuurmonumenten, en ligt in het Voorsterbos in de Noordoostpolder, tussen Kraggenburg en Vollenhove. Het is een door groen omzoomd voormalig buitenstation van het Waterloopkundig Laboratorium ‘De Voorst’, en is uniek in zijn soort, vrijwel zeker in de hele wereld. Hier ligt voor een belangrijk deel de basis van de bekendheid van Nederland als waterbouwland. In het Waterloopbos liggen de schaalmodellen van ruim dertig belangrijke waterwerken verborgen die gebruikt waren voor onderzoek naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. Het onderzoek in het Waterloopbos markeert de wederopbouw van Nederland. Het is tegelijk een uiterst belangrijk voorbeeld van cultuurhistorie en een sprookjesachtig natuurgebied.

Herstelplan Waterloopbos

Sinds het Waterloopkundig Laboratorium gesloten is in 1996, zijn die modellen grotendeels overwoekerd en/of verwaarloosd, maar Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en de verdere ontwikkeling van het Waterloopbos. Een plek waar onze geschiedenis levend wordt gehouden en de natuur de ruimte krijgt. De komende tien jaar willen ze tien modellen restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel, en het model Deltagoot is een kunstwerk van meer dan 200 meter lang geworden. De restauratie krijgt een impuls door een extra subsidie van een half miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Excursie - 21 sept 2019

Wij komen bij elkaar rond 10:30 bij het Bezoekerscentrum Waterloopbos / Brasserie Het ProefLab, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse. Rijd helemaal naar het einde van de parkeerplaats en daar parkeren. Koffie wordt aangeboden door HCC!Apeldoorn. Vanaf 11:00 is iedereen vrij om in groepen of alleen de modellen en de natuur te bewonderen en te fotograferen.

Er is ook de mogelijkheid om, vertrekkend om 11:00 vanaf het Bezoekerscentrum, mee te delen aan een 1.5 uur durende rondleiding van het Waterloopbos, met een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium. Op deze manier krijgen we een indruk van wat(er) allemaal te zien ligt in de omgeving, en een begrip voor wat(er) zich hier afspeelt. Deze mogelijkheid is aangeboden door HCC!fotovideo.

Tussen 12:30 en 13:00 komen wij terug naar het Bezoekerscentrum voor het nuttigen van de eigen meegenomen lunch, en bijpraten. Daarna gaan we weer fotograferen, binnen het Waterloopbos en/of daarbuiten.

Om 16:00 ontmoeten we elkaar weer, naast de Vishandel Konter, Haven 21, 8325 XE Vollenhove aan de binnenhaven van Vollenhove. Er is parkeergelegenheid bij de Vishandel, een heel mooi uitzicht over de binnenhaven, en een heel fotogenieke omgeving (Golden Hour +/- 18:53 - 19:58; Blue Hour +/- 20:02- 20:46). Er is tijd (tot 17:00) voor een uitstekende vis maaltijd (minder dan € 10,00) of broodje paling van hun eigen rokerij. NB: Er is weinig binnenruimte bij de vishandel.

Deelname

Dankzij de sponsor is de rondleiding aan het Waterloopbos kosteloos voor geregistreerde deelnemers, maar hieraan is een limiet van 20 deelnemers. Als je daaraan wilt deelnemen, graag je zo spoedig mogelijk opgeven bij Richard Morgan, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., first come - first served. In ieder geval, als je mee wilt doen aan de excursie, graag aanmelden bij Richard Morgan met opgave van: - Naam; - Adres; - Mobile nr. voor gebruik op de dag van de excursie; - Aantal plaatsen voor meerijders, of - Aanvraag voor transport. Als het nodig is wordt carpooling dan geregeld.

Follow-up

Het is de bedoeling de fotografische resultaten van de excursie later in het jaar te tonen op een clubavond in Apeldoorn en op de HCC Kennisdag op 12 oktober in Houten.

Links

Waterloopbos Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/natuurgebieden/waterloopbos/informatiepunt

 

Details

Zie bijlage.

Locatie Waterloopbos / Brasserie Het ProefLab
Voorsterweg 34
MARKNESSE
Flevoland
8316 PT
Nederland
http://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waterloopbos/route/havenroute-het-waterloopbos-bij-kraggenburg

De havenroute voert door het Waterloopbos langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.

De routebeschrijving kunt u hier downloaden.